Vila posa el Comú “a disposició de la justícia” i demana que es preservi la presumpció d’innocència

El cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, ha posat el Comú a “disposició de la justícia” per facilitar informació o el que correspongui després de la detenció, aquest dijous al matí, dels dos excònsols lauredians, Montserrat Gil i Manel Torrentallé, i de l’actual interventor de la corporació, Josep Maria Altimir. Així mateix, ha assegurat que la fiscalia és qui ha instigat aquestes detencions motivades pels informes del Tribunal de Comptes, i que en cap cas s’ha posat en contacte amb el Comú. Fent referència als detinguts, ha defensat el principi de “presumpció d’innocència”. En el cas d’Altimir, “potser l’han agafat perquè doni informació sobre de quina manera es portaven” els comptes comunals.

Vila ha assegurat que l’equip comunal està “a l’expectativa” i que desconeixia que la Policia procediria a fer les detencions. Ha afegit, en qualsevol cas, que ells no tenen informació de com ha anat tot i que la fiscalia “actua d’ofici”. És el ministeri fiscal qui ha motivat tot el procés, arran dels informes del Tribunal de Comptes. En aquest sentit ha celebrat la “fiscalització exhaustiva dels comptes de les administracions”.

Pel que fa a la detenció d’Altimir, ha informat que segueix treballant pel consistori i que només es prendran accions “en el cas que els fets fossin greus” i que es pogués justificar “una disfunció interna que no està contrastada”. “Potser l’han detingut perquè doni informació sobre el procés i sobre com es portava”, ha afegit. “Entenc que es pugui pensar que és culpable, però nosaltres no ho entenem així”, ha sentenciat.

Per la seva banda, ni el Govern ni els partits polítics han volgut valorar les detencions, tot assegurant que és un afer judicialitzat, i que, per tant, cal deixar treballar a la Justícia.

Recordem que Gil i Torrentallé, juntament amb l’interventor general del Comú, Josep Maria Altimir, han estat detinguts aquest matí per un presumpte delicte de malversació de fons i falsedat documental. Els fets van sortir a la llum el 2015, quan el Tribunal de Comptes va detectar unes despeses sense justificar fetes mitjançant la targeta de crèdit de la corporació, i que ascendien a uns 70.000 euros, corresponents a l’exercici del 2013. Posteriorment, el Tribunal de Comptes també hauria trobat irregularitats en l’exercici següent.

Moltes hores de declaració

La detenció l’ha dut a terme la Policia judicial aquest matí per ordre de la fiscalia, que investigava el cas des de feia un any i mig. Al voltant de les set de la tarda, la Policia ha confirmat que tots tres encara es trobaven a les dependències policials, i que semblava que les diligències anaven per llarg. En les properes hores, doncs, s’haurà de decidir si els excònsols d’Unió Laurediana queden en llibertat provisional o se’n decreta la presó preventiva. En el cas de l’interventor, cal recordar que va iniciar el seu càrrec en el mandat anterior al de Gil, i que actualment continuava en la mateixa responsabilitat dins la corporació.

Torrentallé ha estat detingut a Sant Julià a la porta de Mútua Elèctrica, entitat on ostenta un càrrec directiu. Ha marxat a esmorzar a primera hora del matí, segons han informat fonts properes a la Mútua, i quan ha tornat agents de la Policia, que anaven vestits de paisà, ja no l’han deixar entrar.