Martí reconeix que li “sap greu” la situació de Gil i Torrentallé però deixa clar que la Justícia ha de fer la seva feina

El cap de Govern, Toni Martí, s’ha manifestat també sobre la detenció dels excònsols de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil i Manel Torrentallé. Ha destacat que la justícia ha de poder fer la seva feina amb “llibertat” ja que “Andorra és un estat de dret” si bé ha reconegut que li “sap greu” la situació en què es troben els dos detinguts, amb els quals ha coincidit fent política.

El cap de Govern, Toni Martí, ha destacat, sobre la detenció dels excònsols de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil i Manel Torrentallé, que “Andorra és un estat de dret” i que la justícia “ha de fer la seva feina” i que el paper dels polítics ha de ser fer que pugui actuar “amb llibertat”. Ha recordat que es tracta d’un procés judicialtitzat i que més enllà d’aquesta constatació seria “poc prudent” per part seva “fer més declaracions”.

Així ho ha posat en relleu en declaracions a Andorra Televisió a Vitòria, on s’ha desplaçat per veure el partit de la Copa del Rei entre el MoraBanc i el Reial Madrid. Ha afegit que ell ha fet política amb Gil i Torrentallé i que li “sap greu” el que està passant i que de fet, a Gil la coneix des de fa anys i que no li desitja “cap mal”, tot i que la justícia ha de fer la seva feina. “Si les coses s’han fet malament, que no soc ningú per jutjar-lo, doncs tot el pes de la llei ha de caure”.

D’altra banda, els tres detinguts han passat la nit en dependències policials i estan pendents de passar a disposició judicial, moment en el qual la batlle Maria Àngels Moreno haurà de decidir si els deixa en llibertat amb algun tipus de fiança o en decreta la presó preventiva.

A més, segons fonts properes al cas, aquest divendres s’ha citat a declarar com a testimoni el cap de comptabilitat del Comú. Les mateixes fonts també han apuntat a l’ANA que durant la investigació s’haurien trobat diferents factures falses que suposadament haurien fet alguns empresaris i comerciants de la parròquia a instàncies dels excònsols, per tal que poguessin justificar les despeses fetes amb les targetes de crèdit de la corporació. Per aquest motiu, se’ls acusa d’un presumpte delicte de falsificació documental.

La notícia de la detenció dels dos exmandataris ha estat un cop dur per a la classe política del país, segons han expressat algunes fonts consultades, que lamenten que la ciutadania els pugui posar a tots en el mateix sac. De fet, es tracta de la primera vegada que al Principat es detenen càrrecs electes acusats d’un delicte de corrupció. Amb tot, cal recordar que als anys noranta es va condemnar l’exdirector de la CASS, Antoni Ubach, per haver malversat fons de la seguretat social.