Andorra, Mònaco i San Marino faran front comú per limitar la lliure circulació de persones

El cap de Govern, Toni Martí, ha mantingut aquest dissabte una reunió a Mònaco amb el ministre d’Exteriors de San Marino, Nicola Renzi, i el ministre d’Estat de Mònaco, Serge Telle, coincidint amb el segon aniversari del llançament del mandat de negociació per assolir un acord d’associació amb la Unió Europea. Martí, en declaracions a l’ANA, ha indicat que la trobada ha servit per refermar el compromís de seguir endavant de forma coordinada amb les negociacions, i ha avançat que treballaran especialment plegats per defensar “clàusules i mesures” per evitar la lliure circulació plena de persones. De fet, el cap de Govern ha assegurat que és raonable defensar aquesta postura i que crearan un “grup de treball específic” a tal efecte, tenint en compte que “no és el mateix que 50.000 persones puguin circular en un entorn de 500 milions de persones, a què 500 milions de persones ho facin sense cap tipus de condicionament dins dels nostres estats”.

L’estat de les negociacions per un acord d’associació amb la Unió Europea ha centrat el dinar de treball que el cap de Govern, Toni Martí, ha mantingut aquest dissabte al migdia a Mònaco, amb el ministre d’Estat del Principat de Mònaco, Serge Telle i el ministre d’Afers Exteriors de la República de San Marino, Nicola Renzi, coincidint amb el segon aniversari del llançament del mandat de negociació. Tots tres mandataris han celebrat les bones relacions i l’esperit constructiu existent entre les tres delegacions responsables de les negociacions amb Europa i han manifestat la ferma voluntat de continuar treballant conjuntament per assolir un acord amb la UE amb unes condicions sòlides que tinguin perdurabilitat en el temps.

Martí, en declaracions a l’ANA, ha indicat que era la primera vegada que els tres mandataris mantenien una trobada de llarga durada, durant la qual s’han compartit l’estat de les respectives negociacions que cada país té amb la UE, refermant el convenciment que, independentment de la siutació geopolítica europea i el Brexit, les negociacions han de continuar “sense pressa però sobretot sense cap pausa”. A més, ha assegurat que no hi ha “cap to discordant ni cap tipus de dificultat” en el procés de negociació.

El cap de Govern ha recordat que actualment hi ha una “bona filosofia d’acord” pel que fa al marc institucional i que s’ha iniciat la negociació sectorial de la lliure circulació de mercaderies. Martí ha destacat que han de treballar conjuntament en la negociació de les quatre llibertats (l’odre seguirà amb serveis, capitals i finalment persones) però especialment la lliure circulació de persones, ja que és on tots tres països tenen els mateixos principis, tenint en compte que “no és el mateix que 50.000 persones -la mitjana dels tres estats- puguin circular en un entorn de 500 milions de persones, que 500 milions puguin circular sense cap condicionant dins dels nostres estats”. Així, entenen que és una qüestió que poden defensar perquè és “raonable”, de manera que els tres països crearan un grup de treball específic per aconseguir que hi hagi clàusules i mesures que evitin la lliure circulació plena de persones.

Els tres mandataris han acordat una pròxima trobada conjunta a San Marino al mes de juny, coincidint amb la celebració dels Jocs dels Petits Estats d’Europa, i Martí ha expressat la seva voluntat de convidar els representants de Mònaco i San Marino a Andorra en el decurs de l’any.

Previ al dinar de treball, Toni Martí ha estat rebut pel príncep de Mònaco, Albert II, juntament amb Nicola Renzi i Serge Telle. Durant l’audiència, que ha tingut lloc al Palau del Príncep de Mònaco, Albert II ha mostrat interès en el procés intern i la implicació que els diferents agents econòmics i socials de cada país tenen en l’aproximació a Europa. El príncep i els representants dels tres països han coincidit en l’oportunitat que representa per Andorra, Mònaco i San Marino accedir al mercat interior europeu.