Mas assegura que no s’ha pressionat a Andorra perquè reconegui un Estat català i augura una relació de “bon veïnatge”

L’expresident de la Generalitat de Catalunya i líder del PDECAT, Artur Mas, ha protagonitzat aquest dijous al vespre l’arrancada del congrés de la Internacional Liberal que acull des d’aquest matí Andorra. Ho ha fet amb una breu xerrada i l’assistència al sopar inaugural. Mas ha aprofitat la seva estada al Principat per explicar el procés independentista català i les afectacions que pot tenir per a Andorra. Mas s’ha referit a la situació delicada que pot suposar per a Andorra el reconeixement oficial d’una Catalunya independent. Així, ha deixat clar que “no se li ha demanat, ni s’ha collat a ningú perquè ho faci”. En aquest sentit, ha afegit que l’únic que s’ha demanat a la resta de països és “neutralitat” i que, quan arribi el moment, es pronunciïn, “però aquest moment encara no ha arribat”.

Mas també ha assegurat que si Catalunya esdevé independent, les relacions amb el Principat hauran de ser de “bon veïnatge”, i de respecte mutu, tenint en compte que els dos territoris “compartim una cultura i una llengua comunes, però també interessos econòmics”. En aquest sentit, ha deixat clar que Catalunya sempre reconeixerà Andorra com a Estat.

Mas no s’ha referit a l’afer Pujol i a les derivades andorranes de l’assumpte. Tot i això, sí que ha assegurat que hi ha hagut “guerra bruta” contra l’independentisme per part de l’Estat espanyol.