La capital planta cara al Govern

El consell de comú d’Andorra la Vella, celebrat aquest dijous, ha aprovat un acord institucional per tal de fer constar en les actes de la taula de negociació del model de transferència les seves discrepàncies respecte els acords assolits. El document, aprovat per tots els consellers exceptuant el conseller liberal Víctor Pintos, recull vuit punts de desacord amb la modificació de la llei de transferències.

En primer lloc, el text assegura que la proposta “no satisfà” les expectatives del Comú d’Andorra  la Vella “davant l’oportunitat històrica” que suposa la modificació del model de les competències i transferències. D’altrA banda, l’acord reitera que s’hauria de posar en valor en el repartiment els criteris de la població, el cost de les xarxes de serveis de cada parròquia i els serveis de caràcter nacional que presta el Comú d’Andorra la Vella.

A més, els consellers defensen que el criteri del territori està “sobrevalorat”, front a d’altres criteris de repartiment, i fins i tot incrementa el seu pes relatiu en percentatge respecte el model fins ara vigent. A més, l’acord manifesta que el model proposat no té en compte les recomanacions emeses pel Congrés dels poders locals i regionals del Consell d’Europa, que insta a promoure un reconeixement legal especial per a les capitals, ni valora la càrrega fiscal dels
ciutadans en relació amb el recorregut impositiu de cada comú.

Per últim, el text assegura que el model proposat hauria de ser perdurable en el temps, i no fruit de “circumstàncies conjunturals o tensions econòmiques” que poden ser “molt variables” durant el termini de vigència de la norma
El Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I) s’ha mostrat favorable a les manifestacions del document, ja que consideren que van “en la línia” que han expressat en tot moment. La consellera Dolors Carmona, parla de xec en blanc perquè Marsol es mantingui ferma.

Pel que fa els consellers de Cd’I+Liberals, Jordi Minguillón s’ha mostrat favorable a l’acord institucional i en canvi, Víctor Pintos en contra.

La cònsol major, Conxita Marsol, ha assegurat que la taula tripartida de negociacions “s’ha tancat sense tenir en consideració aquests punts”, però espera que els acabin tenint en compte durant la tramitació al Consell.

Per cert, Pintos ha votat en contra i s’ha queixat perquè la cònsol no els ha convocat “ni una sola vegada” per explicar-los les reunions tripartides.