Cels d’agost

El cel és a punt per una de les fites astronòmiques de l’estiu, la pluja de Perseids coneguda popularment com les ‘llàgrimes de Sant Llorenç’. La pluja de meteors té un màxim previst per la nit de divendres a dissabte, sempre, és clar, amb un ull posat en les previsions metereològiques i la nubolositat. La Lluna també farà una mica la guitza, donat que encara no estarà en fase nova. Aquesta pluja d’estels es deu al pas de la Terra pel rastre de partícules despreses pel cometa 109P / Swift-Tuttle.

La Terra comença a introduir-se en el límit exterior d’aquest rastre a mitjans de juliol i l’abandona als voltants l’1 de setembre. Quan més ben situada estarà serà demà passat, que serà doncs, el moment adient per veure més activitat. Els Perseids es poden veure en qualsevol lloc del cel, però la direcció del moviment apunta a la constel·lació de Perseus.

El millor moment per veure’ls és ben entrada la matinada, cap a les 4, quan el radiant es troba més alt per sobre de l’horitzó. Segons el pronòstic de l’Organització Internacional de Meteors, en aquest moment s’haurien de veure entre 20 i 30 Perseids per hora. La nit de dissabte a diumenge també serà una bona ocasió per caçar aquests estels fugaços. L’activitat continuarà posteriorment, però cada cop més mitigada.