La darrera calamarsada llastra la producció de tabac

La pedregada de la matinada de diumenge passat ha sumit en el pessimisme els productors i agricultors.

El diari Bon Dia cita fonts properes al sector per assegurar que la pedra ha fet molt mal a totes les parròquies, sobretot la capital, Encamp i Canillo, i en alguns indrets provocarà la fresa dels cultius.

Les últimes dades de què disposava l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) indicaven que fins abans de la darrera pedregada s’havia comptabilitzat un total de més de 360.000 plantes afectades. La parròquia amb més plantes malmeses aleshores era Encamp,amb poc més de 200.000, i amb casos en què el pèrit va determinar que la pedra havia afectat un 50% del cultiu. Amb la darrera tempesta els pagesos temen que s’arribi al 100% i, per tant, el tabac serà inutilitzable.

Si el colliter opta per fresar el tabac l’assegurança li cobrirà un 80% de la despesa. Però no obtindrà cap mena de prima, que és d’on treu el benefici.