L’oposició carrega contra el Govern, per l’informe, tot i el to conciliador de Vila

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, ha explicat aquest dimarts que l’informe jurídic que va encarregar l’administració sobre les lleis de transferències i competències s’ha encomanat després que la taula tripartida demanés als comuns que “aportessin les seves opinions”. Vila, que no ha entrat en polèmiques amb el Govern i s’ha expolsat la responsabilitat per la difusió de l’informe la vigília del debat d’orientació política, ha emprat un to conciliador per indicar que l’objectiu del document és perfeccionar la llei i evitar que s’aprovi una normativa que després s’hagi de reexaminar.

Per “responsabilitat política”, ha dit Vila, el comú ja l’ha fet arribar l’informe als grups parlamentaris. El cònsol major també ha indicat que aquest mateix dimarts ha mantingut una reunió amb el cap de Govern, Toni Martí, i que aquest ha entès que el document ha nascut després de la demanda de la taula tripartida. Vila ha assegurat que la relació amb el Govern és bona i que la reunió ha estat distesa, però de vegades, ha conclòs, no tothom té el mateix punt de vista i és bo que cadascú aporti el seu.

El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, ha demanat aquest dimarts que s’aturi la tramitació dels dos textos, perquè aprovar-los, ha dit, seria “una barbaritat”. Segons Bartumeu, les lleis intenten acontentar tothom amb variables que vulneren la Constitució, i ha comparat la distribució dels 55 milions euros als comuns amb un “repartiment de caixa de galetes” on s’ha primat “els comuns que aplaudeixen les polítiques del Govern”. Amb 31 esmenes presentades, SDP reclama suprimir disposicions que entenen “subjectives” com la de les pernoctacions hoteleres i corregir criteris com els quilòmetres de carreteres secundàries.

De la seva banda, per part del PS, el conseller Pere López demana que s’aportin els informes necessaris que permetin saber si les dues futures lleis respecten la Constitució. López ha recordat que hi ha criteris en el repartiment de les transferències, com són les pernoctacions, que no suposen una despesa comunal.

Després de la pròrroga demanada pel PS, el termini per a la presentació d’esmenes als dos projectes de llei acabarà finalment aquest divendres. I per acabar, els Liberals, que recodrdem són el grup que té la clau per aprobar les dues lleis, han anunciat que donaran suport als dos textos i que facilitaran la tramitació dels mateixos.