Sucre blanc, una “bomba” per a la salut

El consum excessiu de sucres processats resulta molt nociu per a la salut, ja que a la llarga pot provocar obesitat, diabetis tipus 2, hipercolesterol o malalties vasculars, entre d’altres.

Els sucres són essencials per a l’organisme d’un ésser humà, i ha de formar part de la nostra dieta diària, però sempre en unes quantitats ajustades, sense abusar, i portant el control en funció del pes de cada un i de l’activitat física que realitzi. A més, no tots els sucres són iguals; hi ha uns que el nostre cos necessita, i hi ha altres dels que hauríem prescindir en el nostre dia a dia, com són els sucres ràpids o processats, és a dir, el sucre blanc.

El sucre es comporta com qualsevol altre carbohidrat i no només es troba en els pastissos, gelats, o xocolata com pensem, sinó que també està present en les fruites, verdures, cereals, i altres aliments. “Encara que els sucres han d’estar inclosos en la nostra dieta diària perquè el nostre cos també depèn d’ell, el consum excessiu i sistemàtic de sucres ràpids o processats pot desembocar a la llarga en problemes d’obesitat, diabetis tipus 2, hipercolesterolèmia o fins i tot en accidents cardiovasculars” , afirma el Dr. Ignacio Díez, expert en Endocrinologia a l’Hospital Vithas Sant Josep de Vitòria.

Segons explica el Dr. Díez, els sucres ràpids o processats, que normalment es coneix així al sucre blanc, “produeixen una pujada molt ràpid en la sang que el cos ha de respondre amb uns nivells d’insulina molt elevats i ràpids. En aquest cas , el cos transforma aquest sucre a nivell hepàtic en greix, i aquest greix s’emmagatzema en diferents parts del teixit “, el que provoca la pujada de quilos i un pas més cap a aquestes malalties abans esmentades.

També hem de posar especial cura en els aliments que comprem, ja que, les cadenes alimentàries tenen molta facilitat per desviar l’atenció del consumidor mitjançant el màrqueting. Productes que s’etiqueten com “zero sucres”, poden contenir un altre tipus de substàncies igual de nocives, igual que envasos en els quals es llegeix “0%”, es refereix a la matèria grassa i no als sucres que hagin utilitzat per a la seva elaboració.

¿Es pot substituir el sucre?
“No podem dir que es pugui substituir el sucre, ja que són aliments essencials per a un ésser humà, però sí que hem de disminuir en la mesura del possible el consum dels sucres refinats, com ara els sucres que tirem al cafè, el que s’usa en rebosteria, etc. Aquest tipus de sucre podem substituir-lo per sucre de canya (tampoc abusar d’ell), o diferents tipus d’edulcorants “, aconsella l’endocrinòleg.