VIDEOJOCS | Anàlisi Surviving Mars

Anàlisi del joc de supervivència de Haemimont Games i que distribueix Koch Mitjana.
Els amants de l’estratègia de recursos estan d’enhorabona perquè fa unes setmanes es va publicar Surviving Mars, un joc de supervivència en el planeta vermell i el desenvolupador té més que guanyat el mèrit d’expert en fer jocs d’aquesta temàtica, ja que Haemimont Games tenen a l’esquena èxits com Tròpic 3 i 4, Imperivm Civitas o Tzar, està editat pels suecs Paradox, que també són coneguts pels famosos Cities: Skylines i ens arriba fins al nostre país de la mà de Koch Mitjana.

I en què consisteix Surviving Mars? Com el propi títol indica en l’idioma de Shakespeare, cal sobreviure a Mart. Des de la Terra es llança un coet amb recursos i drones i la nostra tasca serà la d’aplanar un terreny marcià per fer-ho ideal per establir una colònia humana i posteriorment el portar fins al nostre veí a humans que puguin fer vida normal com si estiguessin al nostre planeta.

Cal dir que el joc en Xbox One està en anglès per una fallada de la desenvolupadora, però que modificant l’idioma de la consola a espanyol de Mèxic, el joc automàticament es tradueix. És un error del propi joc el no localitzar l’idioma però des Haemimont ja han confirmat que estan treballant en un pegat que solucioni aquest inconvenient.


Si l’objectiu del joc és cru, ja que es tracta de sobreviure en un planeta aliè a nosaltres, la manera de començar-lo també ho és. No hi ha tutorials, al seu lloc el joc es serveix del que anomena consells que ens aniran guiant en la tasca d’ensenyar-les mecàniques, però realment sense un tutorial, que bona falta li fa, la manera d’aprendre és per assaig i error.
Al començament tindrem uns quants drones, que en aquest cas són els obrers que s’encarreguen de recollir recursos i com en el Cities: Skylines, haurem d’anar construint a poc a poc per no esgotar el material que tenim i del qual no podem trobar encara. Podrem crear sistemes d’aigua i oxigen i d’electricitat i també recol·lectors de ciment. Tot això de manera lenta, mentre van passant els sols, que són la mesura del dia a Mart.

Quan creem una cúpula, que és el lloc on els humans poden viure, s’obriran més opcions ja que aquestes persones que portarem a Mart són necessàries per treballar en certs generadors de recursos com el metall, i sense ells, el joc es fa molt costa amunt. Hem de fer que els nostres colons se sentin còmodes, ja que la pèrdua de seny d’aquests està molt patent i això pot crear un caos a la colònia que alteri la pau que ha de regnar. També hem de mantenir-los sans, ja que és possible contraure malalties o que els falti aigua, menjar o oxigen i farà que emmalalteixin i morin.

Un detall és que cada humà que portem és diferent a un altre i té unes motivacions i unes qüestions negatives que podrem filtrar a l’hora d’elegir els candidats que arribaran. I és que a més de noliejar coets de passatgers, també podrem noliejar transports de materials, que en el cas que se’ns esgotin els del nostre planeta, ens treuen d’una dificultat.

El joc no té manera campanya sinó que són partides en què triarem alguns factors que faran canviar la partida. I per descomptat en un planeta àrid com aquest no poden faltar les catàstrofes, des onades de fred que pararan la producció d’alguns dels nostres recursos, fins caiguda de meteorits aleatòria.

Podrem explorar el planeta a força de cel·les en què trobarem misteris marcians, fonts de recursos o aigua. I a més com qualsevol joc clàssic d’estratègia conté un arbre d’investigació que ens donarà avantatges un cop anem investigant i avançant en les caselles.

A més el joc té un suport de mods expansius que farà que puguem crear els nostres propis edificis, parcs o misteris i que puguem compartir-ho amb la comunitat i alhora descarregar-nos els que la resta d’usuaris hagi creat.

El so del joc és molt bo i et fica de ple en l’atmosfera marciana. A més comptem amb diversos canals de ràdio en què podrem triar i fins i tot apagar la música que escoltem i que té diversos estils musicals.

Surviving Mars és un joc amb una estètica de ciència ficció futurista d’estratègia en temps real en què els amants d’aquest gènere tindran hores i hores de diversió i mals de cap. És un joc lent i que té multitud de detalls que ens faran gaudir. Una aposta segura si t’agraden els jocs de construcció de ciutats.