Editorial, 6-J: ‘Virtus Unitas’

A l’arc parlamentari espanyol, Podemos, no només es va apropiar, de manera indeguda, el capital acumulat pel moviment 15-M, sinó que també es va fer seu el crit de guerra de les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme, les PAHC, i el seu famós ‘Sí se puede’. Aquesta darrera usurpació els va costar crítiques airades dels activistes de verd i no van ser pocs els seguidors que, desencantats per les praxis del partit de Pablo Iglesias, van anunciar a les xarxes que deixaven d’assistir als famosos cercles organitzats pel partit.

M’ha vingut al cap aquest fet, quan fa una estona escoltava un tertulià habitual de la Cadena Pirenaica que criticava l’apropiació, per part del nou grup d’opinió –bé, això de ‘nou’ ho dic per la novetat del col·lectiu, i no pas per la trajectòria política de cadascun dels seus components- del lema que resa l’escut andorrà ‘Virtus Unita’.

Deia el tertulià, i penso que amb raó, que l’escut és de tots els andorrans. I jo afegeixo que aquesta apropiació pot dur a l’engany i a la confusió, perquè un grup de persones que defensen una ideologia concreta estan utilitzant un lema que la ciutadania relaciona amb el conjunt del país. S’aprofiten d’una marca, que integra un imaginari i un ideari col·lectiu, per treure un rèdit polític concret i interessat.

I això, encara que diguin que de moment no tenen aspiracions parlamentàries, és lleig i de moralitat dubtosa.

L’editor,
@quicualguacil