Alguns pardals canten el mateix des de fa més de 1.000 anys

Així ho asseguren tres investigadors d’universitats d’Estats Units i Regne Unit en un article publicat a la revista ‘Nature Communications’, on indiquen que el pardal coronirrufo pantaner ( ‘Melospiza georgiana’) és capaç d’aprendre cants amb precisió en el 98% de dels casos.

Algunes aus són capaços d’igualar i potencialment de excedir les tradicions culturals humanes tot i tenir cervells molt més petits, ja que els pardals coronirrufos pantaneros, que viuen en aiguamolls al nord-est d’Amèrica del Nord, porten transmetent els mateixos cants de generació en generació durant més de 1.000 anys.

Així ho asseguren tres investigadors d’universitats d’Estats Units i Regne Unit en un article publicat a la revista ‘Nature Communications’, on indiquen que el pardal coronirrufo pantaner ( ‘Melospiza georgiana’) és capaç d’aprendre cants amb precisió en el 98% de dels casos.

El més sorprenent és que aquestes aus no trien a l’atzar els cants que aprenen després escoltar-los, sinó que seleccionen cançons més comuns, el que és una estratègia d’aprenentatge anomenada biaix conformista, que es pensava que era exclusiva dels éssers humans.

Això té l’efecte de filtrar la majoria dels nous tipus de cants quant sorgeixen i fa que les tradicions cantades dels pardals pantaneros siguin molt estables.

Llavors, aquestes aus són bones imitadors i mantenen tradicions que poden ser tan duradores com les humanes en copiar fialmente els cants més ppulares. “D’acord amb els models, algunes de les cançons podrien remuntar-se fins els víkings”, indica Robert Lachlan, de la Facultat de Ciències Biològiques i Químiques de la Universitat Queen Mary de Londres (Regne Unit), i autor principal de l’estudi.

La combinació d’aprenentatge precís i biaix conformista ha portat al fet que alguns tipus de cants comuns es mantinguin en poblacions de pardals coronirrufos pantaneros durant períodes de temps extraordinàriament llargs.

“És ben sabut que moltes espècies d’ocells aprenen els seus cants d’altres membres de la seva espècie. En els humans, aquest aprenentatge vocal porta a grans comunitats de persones a compartir el mateix dialecte i l’aprenentatge vocal condueix a tradicions duradores a través de processos de evolució cultural “, apunta Lachlan.

MÈTODES INFORMÀTICS

D’altra banda, l’estudi suggereix que el comportament cultural dels animals pot coincidir amb el dels humans, ja que una espècie d’au cantora pot generar tradicions culturals estables basant-se en un biaix conformisa que fins fa poc es pensava que era un tret exclusivament humà.

“Els tipus de cançons que es poden escoltar avui als aiguamolls del nord-est dels Estats Units bé poden haver estat allà fa 1.000 anys i s’han transmès d’una generació a una altra, rivalitzant amb l’estabilitat de les tradicions culturals humanes”, afegeix.

Per trobar aquesta troballa, els investigadors van registrar els repertoris de cants de 615 pardals pantaneros en sis poblacions del nord-est dels Estats Units. Després van usar mètodes informàtics per mesurar la diversitat de diferents tipus de cants trobats en cada població. Finalment, van usar un mètode estadístic anomenat Anàlisi Ballesiano Computacional per adaptar els models de simulació de l’evolució cultural a les dades. I van trobar més de 150 tipus de cant.

El pardal coronirrufo pantaner, de pits grisos amb ales parduscas, sol atraure a les seves parelles i defensar el seu territori amb cants de fragments de dos a cinc notes repetides una i altra vegada.

Els que viuen en diferents llocs canten cançons lleugerament diferents. Els de Nova York poden tendir a cantar en repeticions de tres notes, mentre que els de Minnesota prefereixen quatre o combinen les mateixes notes bàsiques en un ordre diferent.

“L’estudi ajuda a demostrar com les tradicions culturals poden generar comportaments complexos subjacents, fins i tot en absència de sofisticació cognitiva. Més àmpliament encara, els ocells cantaires s’han convertit en un sistema model per comprendre la genòmica subjacent de la parla i el llenguatge”, conclou Lachlan.