No sense el meu mòbil! Els 5 accidents més comuns de smartphones i tablets (i les seves solucions)

Ja hi ha més mòbils que persones al món. El 66% de la població mundial ja té un telèfon mòbil i Espanya lidera aquest rànquing de penetració amb un 88% d’usuaris únics, segons l’Informe Mobile a Espanya i al Món 2017. També les tablets tenen una gran penetració, a Espanya superen el 75%. Un usuari de mòbil passa una mitjana de 170 minuts al dia utilitzant el dispositiu. ¿Vacances? No sense el meu mòbil!

Portar dispositius mòbils sempre a la mà oa la butxaca fa que els accidents es multipliquin i l’estiu és una estació “perillosa” per a la seva supervivència. El 40% de les avaries de smartphones succeeixen al juliol i agost. La platja, la piscina, els viatges … posen en situació de risc a smartphones i tablets. Vols saber quins són els accidents més comuns a l’estiu i les seves solucions? Aquest és el TOP5:

1. A l’aigua ànec! El número 1 del rànquing d’accidents a l’estiu l’ocupen les capbussades. Per accident, per error o per un oblit en la butxaca … 1 de cada 5 mòbils acaba a l’aigua i, tot i que cada vegada hi ha més dispositius aquàtics, no tots suporten un bany a la platja o la piscina. “De fet, moltes de les reparacions són de mòbils aquàtics ja que, aquàtic no és sinònim de submergible i, no suporten tanta aigua ni profunditat com alguns fabricants indiquen. Aneu amb compte!”, Explica Sergio Khabrani, Director d’Operacions i Expert en reparació de tecnologia de Tabili. “Remeis casolans, com ficar-ho en arròs, poden ser una solució temporal fins portar-lo a un tècnic ja que sol absorbir la humitat externa però els components interns com la placa (cervell del dispositiu) seguiran mullats. Si se t’ha mullat teu smartphone o tablet i no saps què fer; el millor … no facis res! no intentis engegar, ni prémer botons, ni de bon tros endollar per carregar … Porta-ho a un professional! Si el dispositiu té bateria extraïble (el més antics) , se la pot treure i assecar-la amb compte “, afegeix.

2. ‘Prendre el sol! A l’estiu vam passar molt temps a l’aire lliure, ens agrada bronzejar i passar temps al sol però aquestes altes temperatures no són les millors per als dispositius mòbils. “L’electrònica funciona millor en temperatures fresques i, a més, smartphones i tablets tenen metalls i peces de plàstic que es fonen amb un excés de calor. Mantingues el dispositiu a l’ombra i, si és possible, en un lloc fresc. No ho deixis sobre la tovallola o hamaca mentre tu et bronzeges! ¡Tampoc ho oblidis al cotxe! en aquestes situacions la temperatura del dispositiu pot superar els 50 graus “, afirma José Luis Lasa, CEO i cofundador de TABILI.

3. Un bany … de sorra! La sorra també és un enemic tant de telèfons com de tauletes i després d’un dia de platja és comú que s’enganxi a la tovallola, la roba, el cotxe i, per descomptat, al mòbil o tablet. Si el teu dispositiu té poca sorra pots treure-sense fregar, amb cura de no ratllar la pantalla, amb un drapet sec i suau. Si la sorra ha anat més enllà i està dins, el més aconsellable, és comptar amb un tècnic especialista que pugui obrir-lo i netejar tots els racons. “Una avaria habitual provocada per la sorra és que s’embruti el connector de càrrega i no puguem carregar el dispositiu”, assegura el tècnic.

4. A jugar! En vacances els nens passen més temps a casa que mai i els pares proven tot per entretenir-los. Un salvavides actual és donar-los la tablet o el mòbil amb apps o vídeos que s’adaptin a la seva edat, però, els dispositius mòbils estan en perill a les mans dels petits. Des trencaments de pantalla fins bloquejos o cops, són els resultats del joc. “En aquests casos, a més, els pares tenen certa urgència a arreglar el dispositiu, per exemple, abans d’iniciar les seves vacances o fer el viatge en el que necessiten estiguin entretinguts i en silenci.

5. A prova de cops! Al llarg de l’any, les caigudes representen el 85% dels dispositius mòbils danyats segons TABILI, així que fundes, carcasses i vidres temperats protectors de pantalles són una prioritat per evitar tragèdies. El resultat més comú dels cops són els trencaments de pantalla però també poden patir altres danys interns.

Per evitar aquests accidents, pots apostar per una desconnexió total i formar part d’aquest 1,6% d’espanyols que deixa el mòbil a casa. Si t’és IMPOSSIBLE, inverteix en fundes i protectors que minimitzin els danys per aigua, sorra i cops, a més no oblidis posar-lo a l’ombra i en llocs frescos.