El sol pot ser molt perjudicial per als pacients amb malalties reumàtiques

Així mateix, la Societat Espanyola de Reumatologia afirma que s’ha demostrat que l’ús de protectors solars per part de pacients amb lupus redueix l’afectació renal, així com la trombocitopènia i les hospitalitzacions, el que suggereix que l’atenuació de l’exposició a la llum ultraviolada solar redueix la severitat de la malaltia, segons diversos estudis citats per l’entitat.

La Societat Espanyola de Reumatologia ha alertat avui que l’aparició de malalties autoimmunes es pot veure afavorida per l’exposició a la llum solar, que potenciaria els efectes adversos d’aquestes malalties. Fins i tot la llum ultraviolada dels raigs solars podria tenir un paper important en l’inici de la dermatomiositis i en els pacients amb lupus eritematós sistèmic (LES).

Així mateix, la Societat Espanyola de Reumatologia afirma que s’ha demostrat que l’ús de protectors solars per part de pacients amb lupus redueix l’afectació renal, així com la trombocitopènia i les hospitalitzacions, el que suggereix que l’atenuació de l’exposició a la llum ultraviolada solar redueix la severitat de la malaltia, segons diversos estudis citats per l’entitat.

Així mateix, l’organització adverteix que alguns medicaments poden incloure com a efecte advers lesió a la pell en estar en contacte de manera directa i prolongada amb la llum solar. Dins d’aquests medicaments es troben alguns dels empleats per a pacients amb malalties reumàtiques, com són tots els derivats dels salicilats, el metotrexat, el Dolquine i les tiacidas, fàrmacs amb els quals s’han de prendre precaucions especials pel que fa a l’exposició al sol.

Per tal d’orientar els pacients amb malalties reumàtiques a l’hora d’exposar-se al sol, la Societat Espanyola de Reumatologia i la doctora Fabiola Ojeda han difós un seguit de recomanacions, com l’ús de barrets i gorres i d’ulleres de sol; ocupació de crema solar amb protecció 50 + a les zones exposades a la llum solar; consum abundant de líquids, preferentment aigua, així com de fruites amb abundant contingut en aigua; regulació del consum de l’alcohol; limitar el temps d’exposició, especialment les hores de major incidència dels raigs solars, o consultar al reumatòleg sobre els possibles efectes adversos dels fàrmacs que s’estan prenent.