Martí proposa al govern francès un acord de cooperació transfronterera

El cap de Govern, Toni Martí, s’ha desplaçat aquest dilluns al matí fins a París, concretament a l’Hotel Matignon, per mantenir una trobada amb el primer ministre francès, Édouard Philippe. Es tracta de la primer reunió des del nomenament del primer ministre francès. Durant aquesta trobada Martí ha proposat que els dos estats signin un acord global de cooperació transfronterera. És a dir, un acord per emmarcar totes les col·laboracions engegades els darrers anys en matèria d’educació, salut, energia o agricultura (en relació a buscar alternatives al cultiu de tabac). Serviria també com a base per als futurs governs, ha indicat l’executiu andorrà a través d’un comunicat. Per tant, la idea seria preparar aquest acord transfronterer i signar-lo abans que expiri aquesta legislatura.

“Les relacions són molt bones amb França, tenim molts temes oberts i hem de mirar de signar un acord global”, que “ordeni tots aquests acords amb França”, ha manifestat el cap de Govern en acabar la reunió, tal com recull EFE. L’objectiu seria “clarificar i ordenar” els acords “bilaterals” en “un únic document”, ha defensat.

Pel que fa a l’acord per la lluita contra el contraban de tabac, Martí ha assegurat que tots dos països estan complint amb els compromisos adquirits.

D’altra banda, durant la trobada, que ha durat menys d’una hora, els dos mandataris han fet un balanç positiu de la col·laboració engegada en matèria d’infraestructures, i més concretament la inversió que ha fet Andorra en territori francès per millorar els accessos per carretera. Concretament, l’acord inclou una inversió andorrana de 10,5 milions en sis anys. Aquestes obres ja estan programades i acabaran l’any vinent, ha informat Martí. En paral·lel, també s’han iniciat treballs per fer el desviament de Tarascon, que reduiran el temps de viatge fins a Tolosa, pensant sobretot en els estudiants universitaris.

Aquests projectes “facilitaran els intercanvis comercials entre els dos països, i el desenvolupament econòmic i social dels dos territoris veïns”, referma el Govern andorrà.

També s’ha tractat durant la reunió les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea. El primer ministre francès “ha garantit el seu ple suport”.

Finalment, un altre dels punts de la trobada ha estat comentar l’evolució de la col·laboració engegada en matèria d’energia, que es va materialitzar durant la visita del secretari d’Estat de transició ecològica, Sebastién Lecornu, amb la signatura d’una declaració d’intencions. El grup de treball que ha sorgit d’aquesta declaració està fent una “molt bona feina”. De fet, s’està treballant perquè puguin venir inversors francesos al país, tenint en compte el seu “lideratge internacional contra el canvi climàtic”, ha manifestat Martí.

Font: ANA