La CEA assumirà la presidència del Consell Empresarial Iberoamericà

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) assumirà, l’any vinent, la presidència del Consell Empresarial Iberoamericà (CEIB) i organitzarà a Andorra la XIII Trobada Empresarial Iberoamericana. La decisió s’ha adoptat a la Antigua (Guatemala) en el decurs de la dotzena reunió empresarial que ha comptat, per primer cop, amb la participació de la CEA i la Cambra de Comerç. Hi han pres part més de 700 representants de vint països els quals han defensat la integració econòmica com un dels principals antídots per enfrontar els populismes i les polítiques proteccionistes impulsades per algunes potències mundials com els Estats Units o el Brasil.

El president de la CEA, Gerard Cadena, ha celebrat l’oportunitat i el repte que representa per a Andorra organitzar el Fòrum Empresarial en el marc de la Cimera el 2020. La CEA assumirà la presidència el juny del 2019, en un acte que es durà a terme a Madrid. Per la seva part, el president de la CCIS, Miquel Armengol, ha afirmat que acollir un esdeveniment com la Trobada Empresarial Iberoamericana en el marc de la cimera de caps d’Estat i de govern ofereix una possibilitat única de visibilitat per a Andorra.

El cap de Govern, Toni Martí, ha participat aquest dijous a la Trobada Empresarial, on ha exposat els canvis duts a terme durant els darrers anys a Andorra pel que fa al model fiscal i l’obertura econòmica, una transformació, ha afegit, que ha d’oferir noves oportunitats a futures generacions. El cap de Govern ha participat en una taula rodona de caps d’Estat i de govern, conjuntament amb els presidents de Guatemala, Jimmy Morales; Espanya, Pedro Sánchez; Equador, Lenín Moreno; Mèxic, Enrique Peña Nieto; Honduras, Orlando Hernàndez, i Panamà, Juan Carlos Varela. La taula ha estat moderada per la secretaria general iberoamericana, Rebeca Grynspan, i presidida pel monarca espanyol Felip VI. S’ha debatut sobre la importància de les aliances públiques i privades per implementar l’Agenda 2030.

En la seva intervenció, el cap de Govern ha exposat les prioritats del Govern en la preservació del medi ambient, en l’àmbit de l’educació i en l’impuls de les polítiques d’igualtat i d’inclusió i ha reafirmat el compromís adquirit en els diferents fòrums bilaterals, per a l’acompliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

El Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB) neix l’any 2015, en el marc de la XXVI Reunió de Presidents d’Organitzacions Empresarials Iberoamericanes, com una iniciativa recolzada per l’Organització Internacional d’empleadors (OIE), institució a la qual pertanyen les 22 organitzacions empresarials més representatives dels 20 països iberoamericans, entre els quals Andorra, Espanya i Portugal.

L’objectiu del Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB) és posar en valor els factors de competitivitat comuns als empresaris iberoamericans i contribuir al millor desenvolupament econòmic i social dels països de la regió. La seva finalitat és treballar en el desenvolupament d’estratègies i polítiques a llarg termini en l’espai iberoamericà, defensant els interessos empresarials i mantenint oberta una línia permanent amb les institucions multillatines i els governs de les diferents nacions.

Font: ANA