Editorial: El dia mediàtic no és avui sinó diumenge

Hem llevo a les 7 del matí amb la ràdio. Treballo a la ràdio, i poso la ràdio al cotxe. Escolto les ones radiofòniques moltes hores al dia. I aquesta setmana he escoltat el concepte Black Friday, en bucle, fins avorrir-me, en tertúlies, anuncis i notícies.
I avui, que és aquest divendres assenyalat per la societat consumista de la que som víctimes, quan, fa una estona, pensava sobre què escriure l’editorial, dubtava si fer una crítica per aquest estat de falses rebaixes permanents en el què vivim.

Però no. La cosa no anirà per aquí.

El calendari assenyala aquest diumenge 25 de novembre, un dia que ha passat molt més desapercebut que el maleit Black Friday, com el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les dones. I també s’han fet actes durant tota aquesta setmana per conscienciar-nos de la magnitud d’aquest problema.

Al país: 2 de cada 20 joves han patit o han vist violència masclista, segons un sondeig realitzat per Stop Violències a mig miler d’adolescents. La majoria de nois justifiquen una violació dient que l’home perd el seu autocontrol perquè no és de pedra.

A Catalunya: més d’una agressió sexual al dia. L’Hospital Clínic ha atès enguany un 33% més de víctimes que l’any passat. I per als hiperventilats que pensen que avui dia de qualsevol cosa se’n diu agressió sexual, els diem que 7 de cada 10 atacs inclouen penetració. El perfil de víctima, a Barcelona, el 65% de les agredides té entre 18 i 25 anys.

A Espanya: en els 9 primers mesos de l’any s’han registrat 1.305 violacions. Això és una violació cada 5 hores.

Avui hem preparat una Tertúlia orientada a parlar d’aquesta xacra dels nostres temps.
Les persones que treballem als mitjans de comunicació vivim sota la mateixa influència d’aquesta societat patriarcal dominant, i no ens escapem dels patrons que la regeixen. Però és per aquesta vocació de servei públic que se suposa que tenim, que penso que és el nostre deure facilitar les eines de què disposem, els micròfons en aquest cas, per posar el nostre granet de sorra a l’hora de sensibilitzar els oients i mirar de revertir aquesta tendència, que ja fa massa segles que dura. Per nosaltres no quedarà.

L’editor,
@quicualguacil