Editorial: parleu de porros i ratlles als vostres fills de 8 anys

Els trastorns mentals poden arribar a afectar el 20% de la població adolescent. No són xifres d’Andorra, sinó d’àmbit internacional. Aquest és un dels factors que pot explicar el perquè una persona té un trastorn pel consum de marihuana, haixix, droga blanca o alcohol. La situació dels trastorns mentals fan que el cervell estigui més predisposat a que el consum de drogues esporàdic acabi amb una addicció. Alerta, doncs amb els adolescents que proveu o consumiu de tant en tant algun tipus de droga. Tot això ho ha explicat aquesta setmana, en el marc del cicle de conferències que organitza Crèdit Andorrà, l’investigador Josep Antoni Ramos-Quiroga, doctor en psiquiatria i cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Diu el doctor que darrere de trastorns com el TDAH o fins i tot l’esquizofrènia hi ha un consum molt més elevat d’aquest tipus de substàncies que a la resta de la població. Alerta, un altre cop, perquè prop del 40% de les persones que tenen TDAH, al llarg de la seva vida tindran un problema relacionat amb l’ús d’aquestes substàncies.

Però aquest no és un problema únicament de vinculació entre els trastorns mentals i la potencial addicció a les drogues. N’hi ha més.

El cervell jove té més risc de tenir una addicció. Explica el doctor Ramos Quiroga que de cada quatre persones que consumeixin abans dels 18 anys, una tindrà una addició. En canvi, si són persones adultes, de més de 21 anys, això passa només en una de cada 25 persones.

Una de les claus, doncs, per evitar l’addicció és la prevenció: moltes vegades creiem que s’ha de començar durant l’adolescència -entre els 14 i els 16 anys- a parlar dels efectes que poden tenir les drogues. Però se sap que el consum comença al voltant dels 13 o 14 anys. Per tant la prevenció es recomana parlar del consum de drogues quan són petits, en un ambient familiar i empàtic. A partir dels 8 o 9 anys.

Pares, mares, tietes… ja ho sabeu, si teniu canalla a casa d’aquesta edat comenceu a parlar-los de porros, ralles, cigarretes, alcohol perquè no els vingui de nou. Transmetent-los la importància de retardar el màxim possible l’inici del consum i el seu vincle amb trastorns mentals.

Si tenim una bona formació en valors llavors estarem fent prevenció en el consum d’aquest tipus de substàncies. No ho dic jo, que també, sinó una eminència en el camp de les addiccions i la psiquiatria.

L’editor,
@quicualguacil