La població menja menys i fa més esport que fa tretze anys

El ministeri de Salut i la Fundació per a la Investigació Nutricional han presentat aquest dijous al migdia els resultats de l’Enquesta Nutricional d’Andorra 2017-2018, que permet establir la tendència sobre els hàbits alimentaris i de salut de la població del país des del 2005, any en què es va fer el darrer treball d’aquestes característiques, fins l’actualitat. En línies generals, ha destacat el doctor Lluís Serra, principal cara visible d’aquesta enquesta, la ciutadania cuida més la seva nutrició que fa tretze anys, no tan en termes “qualitatius”, però sí “quantitatius”, és a dir, ha reduït la ingesta calòrica dels seus àpats. Així mateix, també augmenta el nombre de persones que fan activitat física, sobretot entre els homes. Serra també ha volgut destacar les dades positives pel que fa a percentatges de població obesa, que són d’un 13% en el cas dels homes, i d’un 14,4% en el cas de les dones, “de les més baixes de la Unió Europea”. Per exemple, Espanya està 5 punts per sobre i França entre 2 i 3 punts. Andorra és dels pocs països “on l’obesitat no està augmentant”, ha celebrat.

Pel que fa al tema nutricional, de l’enquesta se’n desprèn que “la gent esmorza més ara que el 2005”, un aspecte positiu perquè “permet afrontar el dia amb més garanties”, ha exposat Serra. A més, la qualitat d’aquest esmorzar és òptima en un 27% dels enquestats, mentre que al 2005 ho era en un 18%.

És al dinar, però, on s’aprecien un canvi d’hàbits més destacable, ja que si fa tretze anys la meitat de la població menjava dos plats i postres, ara ho fa un 25%. En detriment, els que es decanten per un plat únic passen del 8 al 29%, i els que opten per un plat únic i postres passen del 29 al 39%. Aquest comportament es mostra similar en el cas del sopar.

El fet que la població menja menys queda demostrat també en les tendències del consum d’aliments. Pràcticament tots els grups alimentaris baixen, a excepció dels ous, la fruita seca, i les aus i caça. Una bona notícia pel que fa a aliments com el vi, refrescos, sucs comercials o carns vermelles, però negativa en canvi perquè la població també menja menys fruita i verdura. En aquest aspecte s’hauria d’incidir des de l’administració, ha demanat Serra.

L’especialista en nutrició també ha volgut destacar de l’enquesta que el 99% de la població amaneix els seus plats amb oli d’oliva, “l’únic país del món” que presenta aquestes dades, fins i tot per sobre de Grècia, ha afegit. El consum en general d’oli (també per cuinar i fregir) se situa per sobre del 90% a Andorra, quan a Espanya està al voltant del 70%, ha ressaltat.

En relació a l’Índex de Massa Muscular, en els homes es redueix en comparació a fa tretze anys, i en les dones es manté, el que representa “un èxit en l’estratègia de salut”, ha opinat el doctor.

Font: ANA