López Aguilar demana a la Comissió Europea que respecti les demandes d’Andorra en l’acord d’associació

Ja ho va deixar entreveure l’eurodiputat Juan Fernando López Aguilar, durant la seva visita al país del mes d’octubre. El també ponent permanent del Parlament Europeu per a l’acord d’associació entre la UE i Andorra va defensar llavors la necessitat que el Principat preservés especificitats i que les seves demandes fossin escoltades en el marc de les negociacions per a l’acord d’associació. Ara ho ha posat sobre paper en un informe amb data 7 de desembre, transmès al Consell d’Europa i a la Comissió Europea -encarregada de negociar l’acord d’associació-, i al qual ha tingut accés l’ANA. Un document on defensa que les particularitats d’Andorra, Mònaco i San Marino siguin preservades, on es mostra partidari dels períodes transitoris necessaris per a la seva correcta adaptació i on demana que l’acord sigui aprovat el més aviat possible, concretament abans dels “propers dos anys”.

López Aguilar inicia el seu informe, el qual signa en nom del Parlament Europeu -qui té la darrera paraula a l’hora de votar l’acord d’associació-, recordant que Andorra, Mònaco i San Marino es troben entre els països “més antics d’Europa” i “al cor de la seva història”, així com que han tingut “profundes i llargues relacions” polítiques, econòmiques i culturals amb els estats membres de la Unió Europea. També defensa que són estats que “proveeixen oportunitats laborals per a un nombre considerable de ciutadans de països” de la UE. En aquest sentit, referma que un acord d’associació tindria “efectes secundaris positius” per a les regions properes als tres petits estats.

Així mateix, l’eurodiputat, i per defensar una inclusió de les especificitats dins l’acord, exposa a la Comissió Europea i a l’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat que és “important reconèixer les petites dimensions” i la població dels tres països, així com que és “essencial” preservar la seva identitat política, socioeconòmica i cultural.

A banda, recorda que són estats que han fet passos importants legislatius per estar en la línia dels dictamens europeus, sobretot pel que fa a la regulació del sistema financer.

I és a partir d’aquestes consideracions que fa la seva aposta cap a l’acord d’associació, també perquè “reafirma el valor” del propi organisme. Així mateix, demana excepcions temporals perquè els tres estats puguin “ajustar les seves especificitats econòmiques i socials” dins d’Europa, també per donar temps a l’adaptació de la “competitivitat dels seus treballadors i empreses”.

Font: ANA