Editorial 20-D: Acabem l’any més pobres i més mobilitzats

D’aquest 2018 que ja s’acaba podem deduir que deixa una societat més pobra, com clarament apunten diversos indicadors: mitjançant les enquestes del CRES sabem que s’incrementa el percentatge de població que no pot fer front a despeses imprevistes, també creix el nombre de factures impagades, via Unicef sabem que es tripliquen les famílies que no poden comprar material escolar… normal, quan el percentatge d’increment salarial no arriba a la meitat del què ha pujat l’IPC. Tenim menys poder adquisitiu del què teníem el 2017. Una dada intranscendent per als que cobren 3.000 euros al mes, però molt rellevant per a la majoria de població, que en cobra poc més de 1.000.

I de les acaballes d’aquest 2018 també podem deduir que deixa una societat força mobilitzada. Ho hem vist a França, on els talls de carreteres han col·lapsat el país i han aconseguit una reacció immediata del govern del copríncep Macron. Ho hem vist a Catalunya, on el procés independentista ha dut al carrer tot un moviment intergeneracional. I fins i tot ho hem vist a Andorra, on una ciutadania tradicionalment poc mobilitzada, ha sortit aquesta setmana al carrer per protestar contra algunes de les polítiques del Govern.

Senyores i senyors, amb aquest panorama de queixes encetarem el 2019. Vagin-se’n acostumant a patir cues pels talls de carreteres. O millor encara, empatitzin amb aquells que les tallen i preguntin-se si val la pena airejar les queixes i la seva indignació per intentar revertir aquesta tendència a l’empobriment.

L’editor i director de la Tertúlia,
@quicualguacil