Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara

El transistor

04:00 06:00


oients aquí avui: 656

En antena ara

El transistor

04:00 06:00


Un marit va haver de reconquistar la seva dona afectada per una amnèsia de 10 anys

Publicat per el 14 de Gener de 2019

Fa 4 anys que Lucía Trusso Milone, 1 dona argentina de 44 anys, va patir un desmai. Quan es va despertar no recordava res de la seva vida anterior.

“Jo dic que es em va apagar el disc rígid. Vaig obrir els ulls i em vaig trobar envoltada de desconeguts. Només sabia que un dels nois es deia Martín, però no tenia clar qui era “, relata la dona fent referència al seu fill. Trusso havia oblidat els 10 últims anys de la seva vida.

La dona havia de conviure amb Román, un home que ella no reconeixia i que assegurava ser el seu marit, i dos nois Francisco (avui de 10) i Martín (15) que l’anomenaven “mama”, tal com va assegurar la dona a ‘Clarín ‘.

“Quan em vaig aixecar en aquest estat, aquests desconeguts van trucar a una ambulància. Jo no em volia pujar. Demanava pels meus pares que van acabar venint a buscar-me. Quan els vaig veure així, vells per el meu record d’una dècada enrere, em vaig impressionar i em vaig desesperar “, relata la dona al citat diari on ha decidit explicar la seva història.

Trusso va ser traslladada a l’hospital on va estar ingressada deu dies. “Els metges asseguraven que m’havia drogat. Mai em van arribar a dir què tenia i sense diagnòstic vaig rebre l’alta “, va relatar. La dona va voler conviure des de llavors amb els seus pares, però la seva família la va convèncer per gaudir d’uns dies a la Costa Blava, on el clan sol passar les vacances. La dona finalment va acceptar.

La convivència a França no va ser fàcil. “Em deien ‘mama, haceme; mare, porta-me’n ‘, jo no entenia res “, ha assegurat. També va dir que va haver de recuperar habilitats bàsiques que havia perdut, com escriure o manejar diners.

En tornar de les seves vacances seva salut mental es va deteriorar i va tenir un quadre depressiu i el 14 de febrer de 2015 va patir un brot psicòtic. “Em van internar a la clínica psiquiàtrica Santa Rosa, a Caballito. Això va ser el pitjor. En aquest lloc vaig començar a recordar als meus fills, els escrivia cartes cada dia. Román no faltava a cap visita: venia dimarts, dijous, dissabte i diumenge de 15 a 17.30. Ell em Banc en tot moment, mai em va deixar sola “, va continuar la dona en les seves declaracions.
Quan va tornar a casa, i encara sense un diagnòstic que confirmés la seva malaltia, Trusso va tenir més recaigudes. “Em sentia esgotada, vivia en mode avió i vaig tenir diversos desmais més. Una de les vegades que em descompuse, al maig de 2015, em van enviar al FLENI “, ha prosseguit Lucia.
Després de diverses proves, els metges la van diagnosticar una amnèsia dissociativa, una patologia no orgànica que provoca la pèrdua de la memòria. El diagnòstic va marcar un abans i un després en la seva malaltia; va iniciar una teràpia amb medicació, revisions i una rutina que incloïa respectar les hores de son. “Em van dir que el que vaig patir va tenir a veure amb l’estrès i segueixo en tractament. Avui em cuido moltíssim, tinc por que em torni a passar. Per això, faig tot el que em diu el metge. Quan estic cansada he de dormir si o si, la idea és evitar situacions que em posin nerviosa i descansar entre vuit i nou hores per dia “, va prosseguir amb la seva història. “Fa un temps vaig recordar del part del meu fill Francisco”, ha comentat.
La relació amb el seu marit va començar des de zero. “Vam tenir cites: sopars a fora, ell em regalava música. Román ja em coneixia i sabia el que m’agradava però, en el meu cas, va ser començar de zero. Em va tornar a enamorar amb gestos i amb la seva incondicionalitat “, va relatar la dona emocionada.