Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara


oients aquí avui: 506

En antena ara


El gir en la línia d’investigació contra el contraban dispara el nombre de detinguts el 2018

Publicat per el 19 de gener de 2019

L’any 2016 la policia va detenir sis persones implicades en delictes de contraban, i el 2017 aquesta xifra es va reduir fins als dos detinguts. En canvi 2018, les detencions van escalar fins a les 34 persones, un increment molt elevat que des del mateix cos atribueixen sobretot a dos factors. Per una banda, el reforç del grup antifrau de la policia, amb una nova àrea d’agents dedicats exclusivament a aquest tipus de delinqüència, i per altra el gir que s’ha fet en la línia d’investigació policial, que s’ha centrat, a banda d’anar a interceptar les persones que passen la mercaderia de manera il·lícita (sigui en vehicle, en fardell per la muntanya, etc.), a anar a l’origen d’aquest contraban.

En d’altres paraules, el 2018 ha estat marcat per operacions que han estirat el fil de les xarxes de blanqueig fins a l’operativa econòmica. Això ha comportat actuacions en comerços del Pas de la Casa o també botigues de venda de tabac de la capital. Com és el cas de l’Operació Olimpíades del mes d’octubre, en què es va detenir un comerciant d’Andorra la Vella que venia importants quantitats de tabac de pipa a contrabandistes francesos.

Així mateix, l’augment de l’activitat contra el contraban per part de la policia també està relacionada amb la millora de la cooperació amb els cossos veïns. En aquest sentit, a la primavera va entrar en vigor el conveni entre França i Andorra per reforçar la lluita en aquesta matèria.

Fonts policials han explicat que hi ha una part d’aquests detinguts que no eren residents al país, i les investigacions dutes a terme “han permès identificar-los com a professionals del contraban”.

Anant al total de mercaderia confiscada en xifres anuals per la policia, del 2018 destaca que ha estat molt més variada pel que fa a tipologia de tabac que en anys anteriors. Ja no són només paquets convencionals de tabac el que trafiquen els contrabandistes, sinó també cigars, picadura o tabac de pipa d’aigua.

Font: ANA