Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara

En marcha

19:00 22:00


oients aquí avui: 1439

En antena ara

En marcha

19:00 22:00


Pràcticament la meitat de les separacions amb fills acaben amb custòdia compartida

Publicat per el 21 de gener de 2019

El Servei d’Atenció i Mediació prop de la Justícia va atendre durant el 2018 a 193 parelles que volien separar-se, 163 de les quals van iniciar el procés a través d’aquest servei, i el 46% ho van resoldre favorablement. Les dades confirmen que es manté l’increment dels darrers anys dels homes i les dones que acudeixen a Mediació, un servei gratuït per evitar haver d’acudir a la justícia. Sobretot en casos en què hi ha nens entremig, on tot es complica. En aquest sentit, la tècnica d’Atenció Social del servei, Loli Terrón, ha destacat que també augmenten (i en això treballen, ha refermat), les parelles que acorden una custòdia compartida dels fills: representen el 47% del total. El 42% acaba en una custòdia per a la mare i només en un 1% dels casos se’ls queda el pare. La resta encara no ho ha decidit o hi ha implicats fills majors d’edat.

Terrón també ha informat que, en general, i un cop es plasma aquest acord, els homes són els qui marxen de casa, concretament el 59%, per un 30% dels casos que ho fa la dona. En l’11% són tots dos els que abandonen el domicili.

El servei de Mediació es va posar en funcionament el 2015 i des de llavors els casos atesos no han parat d’augmentar (un 13,5% d’increment entre el 2017 i el 2018). “Són processos que no van per la via contenciosa, i aquesta és la bona notícia”, ha considerat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. Quant al perfil majoritari de les parelles que hi acudeixen, tenen entre 41 i 45 anys, amb un fill d’entre 4 i 6 anys i treballen al sector de la construcció els homes, i al comerç les dones.

Dins de Mediació s’està acabant de tancar un protocol d’actuació per casos en què es detecti violència de gènere. Terrón ha explicat que s’han trobat poques situacions d’aquestes però que, quan hi són, són derivades a l’equip especialitzat perquè en cap cas es pot activar una medicació amb “maltractaments pel mig”.

Les dades han estat facilitades en el marc del Dia internacional de la mediació, que se celebra aquest 21 de gener.

Font: ANA