Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara

El transistor

04:30 06:00


oients aquí avui: 184

En antena ara

El transistor

04:30 06:00


El 2023, data fixada per fer realitat la candidatura multinacional a Patrimoni de la Unesco sobre la història del coprincipat

Publicat per el 8 de març de 2019

El projecte perquè la història sobre com es va construir l’Estat andorrà, sobretot a través de la figura del coprincipat, esdevingui Patrimoni Mundial de la Unesco, ha fet un pas ferm aquest dijous al migdia amb “l’escenificació”, tal com ha definit la ministra de Cultura, Joventut i Esports en funcions, Olga Gelabert, que la candidatura va de debò i que compta amb la implicació de totes les parts: evidentment Andorra, però també França, més concretament la localitat de Foix, i Espanya, en aquest cas la Seu d’Urgell. I és que la candidatura implica onze monuments del Principat però també el conjunt catedralici de la Seu d’Urgell i el Castell de Foix, per la seva vinculació històrica en l’evolució del Consell de la Terra i del coprincipat. En un acte institucional celebrat aques dijous a Casa de la Vall una quarantena de persones s’han conjurat per fer realitat aquesta candidatura. Ara toca posar-se a treballar en un document d’unes 1.000 pàgines que contingui tota l’essència del projecte. I tot amb la vista posada a “l’estiu del 2023”, segons els càlculs del coordinador de la candidatura, Joan Reguant, data marcada perquè Andorra figuri per primera vegada a la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco.

Perquè Andorra té la vall del Madriu-Perafita-Claror (patrimoni de la Humanitat), té les falles (patrimoni Immaterial), però “de patrimoni material no en té”, tal com ha recordat l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i aquesta candidatura “té el relat i les condicions d’excepcionalitat correctes” per aconseguir-ho, ha defensat. Així mateix, una opinió també compartida pel ‘maire’ de Foix, Norbert Meler, el fet que sigui Andorra qui ho lideri “li dona més viabilitat i possibilitats”. El motiu és que França i Espanya figuren entre els cinc països que més béns tenen inscrits a la llista de la Unesco. I aquest organisme té una voluntat “de redistribució del patrimoni declarat arreu del món”, ha plantejat l’alcalde alturgellenc. És, per tot plegat, una gran oportunitat per a Andorra.

De fet, el mateix Batalla ha reconegut que la catedral de la Seu “tota sola” no podria ser patrimoni de la Unesco perquè necessita “un relat i uns estàndards d’excepcionalitat que no té”. El mateix passa amb el Castell de Foix, que a més té molt a prop els castells de Carcassona, que sí que són patrimoni, ha plantejat el president del Consell departamental de l’Arieja, Henri Nayrou.

En aquest sentit, la candidatura també donaria un impuls econòmic a tota la regió, sobretot en l’àmbit turístic, ha exposat Meler.

Font: ANA