Ordino vol ser reserva de la biosfera

El comú d’Ordino vol presentar la candidatura Vall d’Ordino, territori de la biosfera de cara a la tardor. Un fet que per al cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, “assegura per generacions futures un desenvolupament, un creixement social i econòmic i un entorn sostenible”, i on la ciutadania és el centre de decisió, posant en marxa un procés participatiu que identificarà les necessitats i realitats contextualitzades de cada sector i definirà un pla d’accions compartit.

Segons ha explicat el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Pons, amb l’etiqueta de territori sostenible Ordino aconsegueix un reconeixement internacional que el consolidi com a destí referent, a la vegada que ajuda a continuar treballant en els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible). També fomenta l’intercanvi d’experiències i coneixements amb altres regions similars, com per exemple Sierra Nevada, esdevenint un espai d’aprenentatge, innovació i experimentació i garantint l’herència territorial per a les properes generacions.

Pons ha explicat que “la Unesco no imposa res, ni restriccions ni nous mecanismes”, sinó que és una distinció que acredita que la parròquia està alineada amb els ODS. Marc Pons també ha advertit que “l’etiqueta es podria perdre en un futur” si les directrius del comú canvien amb el temps. Així, tampoc perjudicarà el funcionament d’Ordino Arcalís perquè, com ha afirmat Pons, “la línia de treball de l’estació va en concordança amb els ODS”, marcant una diferenciació entre els seus competidors amb el respecte amb l’entorn.

Qualsevol territori de la biosfera està dividit en tres zones. En el cas de la vall d’Ordino, la zona nucli, que obligatòriament ha de ser un espai protegit, és el parc natural de la vall de Sorteny. La zona tampó, aquella que envolta la zona nucli i on es poden dur a terme activitats compatibles amb pràctiques ecològicament sostenibles, seran les pastures i els boscos públics. Per últim, a la zona de transició, allà on es produeixen el nombre més gran d’activitats econòmiques, estarà formada pels nuclis urbans i els cultius perifèrics.

Font: ANA