Els electrodomèstics són més intel·ligents que mai gràcies a la connectivitat del IOT.

Els electrodomèstics són ja gairebé indispensables en les nostres vides pel confort que ens generen i estan cada dia més avançats tecnològicament, podent controlar la major part d’ells ja des del mòbil. Tan sols cal aturar-se per fer una ullada a la llar i veure com no falten coses com una rentadora, un microones, un forn, un frigorífic i fins a un rentaplats i una assecadora, que ja poc s’assemblen als que tenien els nostres avis. Són elements que són bàsics en qualsevol llar, ja que fan molt més fàcils algunes de les tasques quotidianes més pesades.

Aquests aparells estan en constant evolució, atès que neixen de la tecnologia, i és gràcies a aquesta pel que poden millorar i oferir encara més facilitats. De fet, el fenomen de la domòtica està començant a endinsar-se en cada vegada més llars, i la seva utilitat i versatilitat s’ha potenciat, sobretot arran de l’arribada de l’Internet de les Coses (Iot).

Controlar ara la temperatura de la teva llar des del teu telèfon o poder observar les càmeres de casa és una opció cada dia més demandada.

Una proposta que a poc a poc està calant en cada vegada més consumidors i que deixa clar com fins a les calderes de gas poden ser controlades a distància des del teu telèfon mòbil adaptant la temperatura de la teva calefacció quan ho requereixis i optimitzant el consum de gas. Tot la llar pot convertir-se en un conjunt intel·ligent que l’usuari pot modificar al seu gust amb tan sol utilitzar un smart phone, adquirint un grau de comoditat addicional abans impensable.

Pensem, per exemple, en un forn que es deixa encès per preparar el sopar. Per un motiu d’urgència, hem de sortir al carrer i vam trigar molt més del que pensàvem. Això, en altres ocasions, podria portar-nos a tornar corrent a casa per apagar abans que cremi el menjar i ens quedem sense sopar. No obstant això, els models més moderns de forn ara poden controlar des del telèfon, permetent apagar-los sense importar on ens trobem.

I, com aquesta, podem trobar moltes més aplicacions que posen remei a molts dels problemes més habituals en la manipulació dels electrodomèstics tradicionals. Internet no s’ha acontentat amb arribar als nostres ordinadors i els nostres telèfons, tampoc estava d’acord amb donar-nos tota la informació que desitgem a minut o permetre’ns fins i tot comprar sense moure’ns de casa, ara vol que, quan estiguem fora d’aquesta, podem seguir controlant sense problemes .
Internet, i domòtica, el matrimoni perfecte

El concepte de la domòtica és un que tracta de fer que tota la llar sigui intel·ligent. D’aquesta manera, les famílies poden controlar fins a les llums o les persianes de casa a través de panells tàctils o fins i tot des dels seus telèfons mòbils. Empreses com Amazon o Google estan endinsant-se en aquest terreny amb propostes com Amazon Tiro i la seva IA Alexa.

El resultat? Una comoditat molt més gran que la d’abans, fins i tot una major eficiència energètica a la llar. La instal·lació de components compatibles amb els sistemes domòtics suposa renovar tot l’habitatge amb aparells dissenyats per oferir un major rendiment amb un menor consum, tot i requerir una connexió a internet constant per facilitar aquesta manipulació total sense importar el lloc des del qual es faci .

D’aquesta manera, amb l’internet de les coses i la domòtica pel mig, els habitatges tenen l’oportunitat d’estalviar molt més que mai en les factures de la llum, però també de tenir un control encara més gran sobre tots els aparells que hi ha a casa.

I el millor de tot és la facilitat amb la qual pot fer-se tot això. La majoria de propostes actuals, podem remetre’ns de nou a Amazon i el seu Alexa, tan sols requereixen la instal·lació d’una aplicació al telèfon mòbil oa la tablet perquè, en obrir-la, l’usuari pugui configurar els llums de casa perquè s’encenguin o s’apaguin a hores determinades mentre les persianes es col·loquen d’una manera concreta. I això, per no citar molts més possibles usos.

El potencial de la xarxa de xarxes és pràcticament infinit, i clara prova d’això és el que pot fer amb els electrodomèstics que hi ha a la llar. Gràcies a la connexió a internet de què disposen els aparells més moderns, tot s’està tornant molt més senzill. Ja no hi ha problemes per llums que es deixen encesos a deshores, ni tampoc per aquesta rentadora que va quedar pendent d’encendre. Tot això ara pot controlar-se amb un telèfon mòbil.

L’únic problema d’aquesta nova tecnologia és que, com passa amb qualsevol avanç d’aquest tipus, encara pot resultar cara per a moltes famílies. El procés de normalització és un que requereix temps, i que es converteixi en alguna cosa que poble la majoria de llars no requerirà gaire, ja que els costos s’abarateixen a un ritme molt ràpid i, al seu torn, permeten que les empreses puguin baixar els preus per apropar-se a més consumidors.

Què trobarem d’aquí a una dècada a les llars? Encara és aviat per dir-ho, però sí que es pot vaticinar amb molta facilitat que hi haurà una interacció total entre electrodomèstics gràcies a internet.