Hipèric, el millor tractament natural contra la depressió

L’herba coneguda com hipèric ha estat emprada des de fa molts anys pels seus diversos beneficis per a l’organisme, però un dels més coneguts, és la seva utilització com a alternativa per combatre la depressió.

Les propietats medicinals de l’herba Hypericum perforatum, coneguda com a planta o flor de Sant Joan, l’han convertit en una gran opció casolana per combatre diferents patiments. Un dels principals atributs que se li atorga, és el seu rol en l’ansietat i per a la depressió, tenint resultats semblants als medicaments receptats, però sense presentar els efectes secundaris associats als fàrmacs regularment. A més, aquesta planta és reconeguda per la comunitat científica.

La depressió és una malaltia molt freqüent, a hores d’ara afecta a tot el món a més de 350 milions de persones, sent un dels més grans patiments actuals de la humanitat. Es caracteritza per profunds sentiments de tristesa, abatiment o malenconia, que intervenen en el dia a dia durant llargs períodes de temps, evitant que es pugui realitzar la rutina de manera normal.

La depressió pot tenir conseqüències greus, és per això que ha de tractar a temps. L’hipèric, tot i que és una medicina natural, en aquests casos ha de ser indicat per un especialista, perquè faci un seguiment de la persona, controli les dosis apropiades per a cada individu i el temps de la ingesta.

Quins són els beneficis de l’hipèric?

Aquesta planta medicinal té compostos com flavonoides, xantonas, floroglucinol i la hipericina, i els seus derivats. Es coneix que aquests ajuden a inhibir alguns enzims, el que ocasionarà l’increment de la serotonina, que en tenir nivells elevats en el cervell beneficia l’estat d’ànim i l’equilibri emocional.

Igualment, influeixen en la noradrenalina i la dopamina, la primera associada a l’energia i la segona al plaer. El que permet disminuir els símptomes de la depressió i els trastorns de l’ansietat.

Els grans beneficis de l’hipèric s’han demostrat a través de diferents estudis acreditats, pel que té reconeixement no només com a medicina natural, sinó a més dins de la comunitat mèdica i científica. La planta de Sant Joan té un cost menor que els fàrmacs regulars receptats per a la depressió, i no presenta efectes adversos.

Tot i que és originària d’Europa, actualment es pot trobar a pràcticament qualsevol part del món. Les flors d’aquesta herba són les més emprades de forma medicinal. A més de per a la depressió i ansietat, també és molt usada en tractaments per als hemorroides, mals de cap, patiments de la pell, problemes digestius, i per a dolors musculars, entre altres.

Per als tractaments, pot usar-se en oli durant processos de cicatrització, i les càpsules i la infusió són recomanades per aprofitar tots els beneficis i propietats, especialment per a l’ansietat i la depressió.

L’exercici com a alternativa per a la depressió

Per mitigar i combatre la depressió, també es poden utilitzar altres mètodes naturals que beneficiaran enormement a la persona. Un d’ells, és la pràctica d’algun esport o l’exercici físic regular, que influeixen sobre els aspectes químics de l’organisme i tenen efectes positius en la salut.

A més, l’activitat física permet l’alliberament de neurotransmissors com la dopamina, melatonina i serotonina, que ajuden a regular les emocions, a equilibrar l’organisme i a normalitzar els patrons de son.

L’exercici, amb la guia d’un entrenador personal influeix positivament en les persones i permet reduir els símptomes de la depressió. Un programa supervisat, funciona amb una major disciplina i regularitat en la pràctica, així que no només és l’esport, sinó que la forma com es practica, també pot ajudar a alleujar els problemes d’ansietat i depressió.

El recomanable és que es desenvolupin programes d’exercicis apropiats per a cada persona, evitant esports que puguin causar alteració o estrès, com els que requereixen molta concentració. Els entrenaments han de fomentar l’esforç, ser motivants i permetre la col·laboració grupal, per potenciar l’efecte terapèutic.