El Govern tanca el 2018 “per sisè any consecutiu” amb un dèficit per sota de l’1% del PIB

El Govern ha tancat l’exercici pressupostari del 2018 amb un dèficit de 2,2 milions d’euros, la qual cosa significa que “per sisè any consecutiu” se situa per sota de l’1% del PIB, tal com marca la regla d’or. De fet, en relació al PIB, la xifra dels 2,2 milions representa un 0,08%. El ministre de Finances en funcions, Jordi Cinca, ha mostrat la “satisfacció” per les xifres aconseguides no només el 2018 sinó en els darrers anys ja que s’ha aconseguit “canviar la tendència de dèficits inassumibles” i l’equilibri pressupostari.

Tal com ha detallat Cinca en la roda de premsa posterior al consell de ministres, l’executiu va tancar el 2018 amb un superàvit de gestió (és a dir, la diferència entre els ingressos i les despeses corrents) de 10,8 milions als quals cal afegir unes despeses financeres de 13 milions. Tal com ha detallat Cinca, en els quatre anys de legislatura s’ha donat un superàvit de caixa de 16,6 milions i un superàvit de gestió de 77,4 milions.

Els ingressos han estat de 432 milions, nou més que el 2017, amb la qual cosa l’increment és del 2,16%. Han experimentat un increment significatiu els impostos directes del 18% (84 milions), especialment les plusvàlues i la renda de les persones físiques, mentre que els impostos indirectes han baixat lleugerament, un 1,6%. Les despeses corrents han estat de 389 milions, un 5,6% més que l’any anterior. Cal afegir els 12 milions de transferències corrents, de les quals més de set milions extraordinaris per als comuns. Tot i haver de fer front a aquesta despesa no prevista, ha conclòs Cinca, els resultats finals dels comptes han estat positius. De fet, ha destacat que es tindrien 5 milions de superàvit. El global de les despeses corrents, les de capital i les financeres, ascendeix a 434 milions.

Font: ANA