Els morts poden superar els vius a Facebook d’aquí a 50 anys

Les persones mortes poden superar a les vives com a usuàries de Facebook d’aquí a mig segle, una cosa que podria tenir greus implicacions en la forma en què s’aborda l’herència digital en el futur.

Així es desprèn d’un estudi realitzat per Carl Öhman i David Watson, de l’Institut d’Internet d’Oxford, en un treball publicat a la revista ‘Big Data and Society’.

Els investigadors indiquen que, segons els nivells d’usuaris en 2018, almenys 1.400 milions de membres de Facebook moriran abans de 2100. En aquest escenari, els morts podrien superar els vius en 2070.

No obstant això, si la xarxa social més gran del món continua expandint al ritme actual, el nombre d’usuaris morts podria arribar als 4.900 milions abans de finals d’aquest segle. En tots dos casos, la majoria dels perfils pertanyen a usuaris no occidentals.

“Aquestes estadístiques donen lloc a noves i difícils preguntes sobre qui té dret a totes aquestes dades, com han de manejar-se en el millor interès de les famílies i amics dels morts, i el seu ús per part dels historiadors futurs per entendre el passat”, apunta Öhman, autor principal de l’estudi i doctorand a l’Institut d’Internet d’Oxford.

“A nivell social, acabem de començar a fer aquestes preguntes i tenim un llarg camí per recórrer. La gestió dels nostres restes digitals eventualment afectarà a tots els que fan servir les xarxes socials, ja que tots nosaltres algun dia falleceremos i deixarem les nostres dades “, afegeix Öhman, que recalca:” Almenys es convertirà en part de la nostra herència digital global “.

David Watson, coautor de la investigació, assenyala que “mai abans en la història s’ha reunit un arxiu tan vast de comportament humà i cultura en un sol lloc”.

“El control d’aquest arxiu serà, en cert sentit, el control de la nostra història. Per tant, és important que ens assegurem que l’accés a aquestes dades històrics no es limiti a una sola empresa amb fins de lucre. També és important assegurar-se que les generacions futures puguin utilitzar el nostre patrimoni digital per a comprendre la seva història “, afegeix.

DOS ESCENARIS

L’anàlisi estableix dos escenaris extrems potencials tenint en compte que la tendència futura d’ús de Facebook caurà en algun punt intermedi. El primer escenari pressuposa que no hi haurà nous usuaris a partir de 2018. En aquestes condicions, la proporció d’usuaris morts a Àsia augmenta ràpidament per representar gairebé un 44% del total a finals de segle. Gairebé la meitat d’aquests perfils provenen de l’Índia i Indonèsia, que en conjunt representen gairebé 279 milions de membres morts a Facebook per a l’any 2100.

El segon escenari assumeix que Facebook continuarà creixent per la seva taxa actual del 13% anual a tot el món fins que cada mercat arribi a la saturació. En aquestes condicions, Àfrica constituirà una proporció creixent d’usuaris morts, especialment Nigèria, ja que representaria més del 6% del total. Per contra, els usuaris occidentals suposarien només una minoria d’usuaris, i només Estats Units estaria entre els 10 primers països.

“Els resultats s’han d’interpretar no com una predicció del futur, sinó com un comentari sobre el desenvolupament actual, i una oportunitat per donar forma al futur cap al qual ens dirigim”, explica Öhman, qui indica: “Això no té relació amb el nostre punt més ampli que la discussió crítica sobre la mort en línia i les seves implicacions macroscòpiques és una necessitat urgent. Facebook és simplement un exemple del que li espera a qualsevol plataforma amb connectivitat similar i abast global “.

Les prediccions de l’estudi es basen en dades de les Nacions Unides, que proporcionen el nombre esperat de morts i poblacions totals per a cada país del món distribuïts per edat, i dades de Facebook extretes de la funció Audience Insights de la companyia.