Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara

Gente viajera

12:00 14:00


oients aquí avui: 366

En antena ara

Gente viajera

12:00 14:00


L’ACA i el Govern volen acabar amb les víctimes mortals a la carretera

Publicat per el 10 de maig de 2019

Del 2004 al 2017, el 37% dels morts a la carretera viatjaven sobre les dues rodes, 22 punts per sobre de la mitjana europea, tot i que les dades col·loquen a Andorra entre els cinc països amb la taxa d’accidents mortals més baixa. Per reduir el nombre de sinistres, tant en motocicletes com amb qualsevol altre tipus de vehicle, l’Automòbil Club Andorra (ACA) i el Govern han presentat la campanya ‘Missió zero accidents’, una xifra que ja es va assolir al 2016. Es presentarà el pròxim 20 de maig i comptarà amb un vídeo que es difondrà als mitjans de comunicació, les sales de cinema i les xarxes socials.

La campanya tindrà una durada de tres anys, cadascun dedicat a un element de mobilitat. El primer d’ells se centrarà en els vehicles de dues rodes, donat que l’any passat 7 de les 8 víctimes mortals conduïen aquest tipus de vehicles. “Tenim una casuística molt pròpia a Andorra”, ha afirmat el president de l’ACA Enric Pujal, però també s’han trobat que les víctimes no són joves, sinó gent d’entre 30 i 60 anys que condueixen vehicles de gran cilindrada. “Segurament hi ha una deficiència d’educació o de formació en aquesta franja d’edat”, ha dit Pujal, per això una de les primeres accions ha estat reformular el programa amb la ITV, oferint formacions i revisions gratuïtes als conductors.

L’ACA creu que la conscienciació passa per mesures repressives, amb més controls a la carretera, però també en l’àmbit pedagògic. Per aquest motiu engegaran una sèrie de cursets teòrics i pràctics durant els caps de setmana de maig, juny i juliol per millorar la tècnica de conducció. Les formacions, de vuit alumnes per curs i 48 per cap de setmana, se centraran en la confiança i percepció del risc, la frenada d’emergència amb i sense ABS, la frenada amb esquiva o l’ordre de conducció i aproximació a la corba. El segon any de campanya es dedicarà als cotxes i el tercer posarà el focus en els vianants.

‘Missió zero accidents’ “afronta el repte de reduir-los d’una manera transversal”, ha apuntat el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació en funcions, Gilbert Saboya. Una manera de fer que “genera un paraigua sobre el qual alinear esforços per arribar a més gent i tenir més potència”. En les accions s’han involucrat diferents institucions com l’àrea de Mobilitat, la policia –amb més controls a les vies de circulació–, la Federació Motociclista d’Andorra –amb formacions a les escoles– o els comuns, que han unificat les senyalitzacions viàries a totes les parròquies, així com el ministeri que encapçala Saboya i el ministeri d’Ordenament Territorial. Tant l’ACA com el Govern han destinat una partida de 30.000 euros per poder desenvolupar el projecte.

Font: ANA