Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara


oients aquí avui: 481

En antena ara


L’accés a França es reobrirà aquest divendres a la tarda en els dos sentits de la marxa

Publicat per el 13 de maig de 2019

El malson que fa més de dues setmanes viu el Pas de la Casa ja té data de caducitat. La carretera RN22, l’únic accés a Andorra des de França i tallada des del 27 d’abril per una esllavissada, quedarà reoberta aquest divendres a la tarda. I a més, en els dos sentits de la marxa, de manera que no caldrà la fase prèvia de pas alternatiu que s’havia plantejat durant les primeres reunions entre els dos governs, per tal d’almenys mantenir un carril d’obertura i minimitzar l’impacte econòmic que aquesta situació representa.

L’anunci s’ha fet a Tolosa, durant una reunió mantinguda amb el prefecte de la Regió occitana, Étienne Guyot, i on hi ha assistit el cap de Govern en funcions, Toni Martí, acompanyat del ministre en funcions d’Ordenament Territorial, Gilbert Saboya i l’ambaixadora de França a Andorra, Cristina Rodriguez. Es podrà circular en les dues direccions per un traçat provisional a la zona de l’esllavissada, sense problemes, però a una velocitat limitada com si es tractés “d’un tram en obres”, ha informat Martí en acabar la reunió.

I és que, de fet, d’obres n’hi seguirà havent, ja que tot i poder passar els vehicles es continuarà treballant per estabilitzar la zona afectada, amb la reconstrucció dels talussos i la treta de pedra com a prioritats. Preguntat per la durada d’aquests treballs, Martí ha dit que de moment no se sap però que el prefecte ha convocat al nou govern a una reunió els propers dies precisament per tractar-ho.

El cap de Govern en funcions ha celebrat que s’hagi pogut escurçar la previsió de reobertura de la carretera: “Ningú s’ho esperava”. A més, ha asegurat que és una “bona notícia doble” perquè tampoc estava previst que es reobrís en les dues direccions. Per tot plegat, ha celebrat la coordinació que hi ha hagut entre els dos estats i els esforços dipositats. En línies generals, s’ha refermat en el posicionament que el seu Govern ha estat el que “més esforços i diners” ha posat per millorar la connexió amb França. Ha assegurat que les obres a tota la carretera, també a l’RN20 per estabilitzar les zones amb risc d’allaus, estan avançant.

Finalment, Martí ha assegurat que es mantindrà la campanya per incentivar les compres al Pas de la Casa iniciada la setmana passada, i ha considerat que el nou govern n’hauria de fer una de forta “insistint en la reobertura”.

A la reunió, el prefecte de la Regió occitana ha estat acompanyat d’altres autoritats franceses com són el secretari general d’Afers Regionals, Marc Zarrouati, així com el director interdepartamental de carreteres del Sud-Oest, Hubert Ferry-Wilczek.

Font: ANA