Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira


oients aquí avui: 232


Els Premis literaris Sant Jordi reparteixen 21 guardons als alumnes dels tres sistemes educatius

Publicat per el 30 de maig de 2019

Sant Julià de Lòria.- Alumnes d’Educació Secundària, Batxillerat i Formació Professional dels centres dels tres sistemes educatius han participat en la 37a edició dels Premis literaris Sant Jordi 2019, que reconeixen el talent literari i artístic dels joves. Enguany, el jurat ha atorgat aquest dimecres 21 premis a 19 dels participants, dels quals el 60% han estat noies. En total s’han repartit 3.300 euros, en quanties que van des dels 300 als 50 euros en funció del premi i la categoria. Els guanyadors del primer premi han llegit davant del públic un fragment de la seva obra.

De què parlen els autors dels relats guanyadors? “Apareixen moltes novel·les històriques, tant del Principat d’Andorra com de la Guerra Civil Espanyola o de la Segona Guerra Mundial”, explica la coordinadora pedagògica i didàctica dels premis literaris, Pilar Duran, que troba “molt curiós” que gent tan jove faci una recerca històrica per a les seves novel·les. Pot ser que sigui a causa de l’auge de les sèries de televisió, però el fet és que la temàtica històrica ha desplaçat els textos dedicats a l’amor romàntic, que segons Duran “han anat a menys en els darrers anys”. Aquesta edició apareix l’amor, però aquesta vegada envoltat d’un ambient de terror.

La novetat ha estat la col·laboració com a entitat patrocinadora de l’Editorial Barcanova, del Grupo Anaya, que ha editat un recull dels treballs guardonats, que els assistents s’han pogut endur a casa un cop finalitat l’acte per un preu de cinc euros. Els beneficis es destinaran al projecte ‘Jove voluntariat lector’, on alumnes del Maria Moliner i de l’Agora International School visiten llars de jubilats per llegir llibres o interpretar cançons a la gent gran.

Aquest any la cerimònia ha comptat amb la presència de l’escriptor, actor i fotògraf Jordi Folck, autor de títols de novel·la juvenil com ‘666 calaixos’ o ‘el manuscrit de les bèsties’. Els alumnes premiats s’han pogut trobar amb ell en un ambient distès abans del lliurament de premis. Folck els ha animat a deixar de banda les pantalles i a dedicar unes hores al dia –ell ha dit tres– perquè d’aquí a deu anys “vosaltres pugueu estar aquí dalt i jo assegut a les butaques”.

 

Font: ANA