PUBLICITAT

En directe

Más de uno

06:00 11:00


oients aquí avui: 577

En directe

Más de uno

06:00 11:00


Un 22% dels ciutadans d’Andorra veuen la dictadura com una bona forma de governar el país

Per: el 6 de juny de 2019

Dos de cada deu (22,6%) ciutadans del Principat veuen com una bona forma de governar el país el fet de tenir un líder fort que no tingui en compte el parlament ni convoqui eleccions; és a dir, una dictadura. Tot i aquest percentatge, un 96% considera que el millor és tenir un sistema polític democràtic i un 60% avalaria un govern tecnòcrata. Mentre que aquest dos últims aspectes no varien gaire respecte al 2005, la fórmula totalitària passa del 7,6% al 22,6% segons les últimes dades i no dista gaire del que pensen a Espanya, que també veuen amb bons ulls aquesta forma de govern, amb un 23,4%. Així ho recull l’enquesta mundial de valors feta a Andorra entre el juliol i octubre del 2018 a una mostra de 1.004 enquestats i que recull més de 200 preguntes diferents. La voluntat de l’estudi, que es realitza des de 1981 arreu del món i que s’ha fet per segona vegada al Principat a traves del CRES i amb el suport de la Fundació Julià Reig, pretén conèixer millor el sistema de valors de la societat andorrana, així com l’evolució respecte a les dades del 2005 quan es va fer a Andorra i també amb la resta de països.

L’enquesta també recull la identitat nacional i entre els enquestats andorrans un 91,3% es considera molt o bastant orgullós del país mentre que només un 7% poc o gens. En el cas que hi hagués una guerra, un 44,7% estaria disposat a lluitar per Andorra i un 55% no, unes dades molt similars a les extretes 2005. La participació a la guerra, dividit entre nacionals i residents, canviaria i estarien disposats a defensar el Principat amb les armes el 57,5% dels andorrans. En el cas dels no andorrans la majoria, un 63,2%, no agafarien les armes.

Encara en les preguntes relacionades amb la política i la democràcia, els enquestats posen un 6,6 sobre 10 al fet que a Andorra es governa de forma democràtica, una mitjana que puja respecte el 5,3 de fa 13 anys i posen un 5,8 a la satisfacció del funcionament del sistema polític andorrà. Pel que fa als períodes electorals, entre un 70 i 80% dels enquestats considera que els votants tenen opcions reals entre les quals escollir, també creuen que el procés electoral es fa d’una manera neta, així com que els mitjans en fan una bona cobertura mediàtica i objectiva. Tot i aquest alts percentatges, crida molt l’atenció que un 47,2% considera que els rics compren les eleccions i un 41,4% que es compren vots. Uns percentatges que disten força de les dades recollides a Espanya el 2017, ja que un 26,4% considera que els oligarques del país compraven les eleccions i un 19,3% que es compren els vots. En el cas espanyol, la creença que la cobertura per part dels mitjans de comunicació és objectiva durant les eleccions baixa fins al 46,3%. Tornant a les dades d’Andorra, malgrat els alts percentatges de la compra de vots, els enquestats posen un 5,8 sobre 10 al fet que hi ha corrupció i un 20% diu que freqüentment o sempre ha de pagar un suborn o fer un favor per obtenir serveis de funcionaris, advocats o altres proveïdors de serveis.

Font: ANA