PUBLICITAT

En directe

El transistor

04:00 06:00


oients aquí avui: 552

En directe

El transistor

04:00 06:00


Les cases pairals ho tenen tot a punt per a la 2a edició dels Jocs de la gent gran d’Andorra

Per: el 7 de juny de 2019

Des del mes de febrer les cases pairals del Principat estan entrenant per participar en la 2a edició dels Jocs esportius per a la gent gran, organitzats conjuntament entre les associacions de la gent gran, els comuns de les set parròquies i el Govern. Els dies 16 i 17 de juny formaran part d’una competició que busca “fomentar la pràctica esportiva entre la gent gran, visibilitzar esports com el tenis taula o l’atletisme i oferir activitats d’oci col·lectiu”, segons ha dit la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, parròquia que enguany acollirà tot el gruix de les activitats. Marsol ha recordat que és molt important fer de manera continuada activitats per al col·lectiu donat que les persones amb més de 60 anys ja suposen el 18% de la població total d’Andorra i, d’aquests, un terç viuen a Andorra la Vella.

L’esdeveniment té una relació amb els Jocs dels Petits Estats, celebrats la setmana passada a Montenegro, i així ho creu el vicepresident primer del Comitè Olímpic Andorrà (COA), Jordi Cerqueda, en tant que afavoreix la cohesió social entre els participants. “Aquí aconseguim que gent que fa diferents tipus d’activitats esportives i de les cases pairals de totes les parròquies s’ajuntin en un sol dia”, ha afirmat Cerqueda, que creu que és un dels valors que des de l’organització és important potenciar-los.

Però a banda de la cohesió social, els esportistes també veuen com millora el seu benestar físic i psicològic, tal com ha explicat el president de la Federació d’associacions de la gent gran, Félix Zapatero. El primer d’ells és la millora de la condició física, “endarrerint la fase de manca d’autonomia”, mentre que el segon benefici és la millora de la salut mental, amb activitats com la brisca o els escacs. Per a Zapatero el tercer és, coincidint amb Cerqueda, la millora de les relacions socials i el quart és la satisfacció de les famílies, donat que veuen com els seus familiars busquen maneres de divertir-se i no es queden “a casa fent zàping a la tele”.

Els jocs començaran el pròxim diumenge 16 de juny a les 9 del matí amb l’acte inaugural a l’Estadi Comunal, per on desfilaran totes les persones participants. Un acte que comptarà amb la presència del copríncep episcopal, Joan Enric Vives, i del cap de Govern, Xavier Espot. Des de les 10 del matí fins a la tarda els esportistes competiran en diferents disciplines com el billar, l’atletisme, la petanca, el golf o el ball en línia. L’endemà a la tarda continuaran amb les proves de tenis taula, dòmino, brisca o escacs, a més d’una ‘masterclass’ voluntària de gimnàstica a l’Estadi Comunal per aquells que no hagin participat en els tornejos. A les 6 de la tarda el mateix Estadi Comunal acollirà l’acte de cloenda i el lliurament de medalles.

El COA ha escollit el disseny per al cartell de la competició a través d’un concurs on podien participar els professionals del país. La guanyadora ha estat Georgina Edos, que ha fet una reinterpretació dels anells olímpics, afegint el monyo d’una dona i la barba d’un home en representació de la gent que hi formarà part.

Font: ANA