En directe

Más de uno

06:00 11:00


oients aquí avui: 1049

En directe

Más de uno

06:00 11:00


Una campanya contra incendis forestals se centrarà aquest estiu en el coneixement del reglament d’encesa de foc

Per: el 23 de juny de 2019

‘El foc no és un joc’. Sota aquest lema s’ha posat en marxa aquests dies una campanya en què des de Protecció Civil, en col·laboració amb els bombers, el Servei Meteorològic Nacional i els set comuns, es vol que la gent prengui consciència, molt especialment, de tots els elements que cal tenir en compte abans d’una crema. Per aquest motiu, es vol fer incidència en el reglament de les enceses de foc que data del mes d’agost del 2016. “Encara hi ha gent que incompleix” les normes establertes per a l’encesa de focs, constata el director del departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, Cristian Pons, i per això es fa èmfasi en aquesta normativa. De mitjana, afegeix el responsable de Protecció Civil, es comuniquen unes 250 enceses de foc a l’any.

Aprofitant aquesta campanya que s’allargarà tot l’estiu, també s’inclou un apartat dedicat a Sant Joan i a totes les recomanacions que cal complir, especialment, durant la revetlla. Tal com explica Pons, hi ha un seguit de consells per a la població i aquella jornada és també molt important la feina que duen a terme els bombers, que revisen les diferents fogueres que s’han d’encendre en el que suposa una destacada tasca de prevenció, ja que vetllen perquè “es prenguin les mesures de seguretat” d’aquests focs. Pons destaca que s’apel·la a la gent a ser “prudent” i també al “sentit comú”, i per exemple evitar certes actuacions com posar petard a bústies o totxanes.

El resposanble de Protecció Civil recorda que entre el seu departament, els bombers, l’Institut d’Estudis Andorrans i els comuns es revisen cada any els diferents procediments a seguir per a la prevenció d’incendis i que la comunicació és constant, per tal que quan el risc de focs forestals se situa en un perill molt alt o extrem “s’activin certs procediments”, com ara consells d’autoprotecció, romandre vigilants i seguir la previsió meteorològica, així com consultar els mapes de perill d’incendi forestal, Sarif. Hi ha un seguit de passos que les diferents parts implicades consensuen, de cara a què els comuns, que són els que tenen competència en les zones de berenada, les apliquin. Així, quan aquest risc se situa en el color taronja, és a dir, que és molt alt, es recomana suspendre l’encesa de focs, el llançament de coets o precintar les barbacoes o les zones de berenada. Unes mesures, cal destacar, que s’han activiat alguns dies aquesta mateixa setmana, quan el risc d’incendi, especialment al sud del país, ha estat alt i molt alt a Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. Quan el perill es considera extrem, els comuns han de precintar les barbacoes i zones de berenada i també es pot limitar l’accés a les zones forestals, entre d’altres mesures.

Font: ANA