Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara

Julia en la onda

18:05 19:00


oients aquí avui: 2616

En antena ara

Julia en la onda

18:05 19:00


Els fadrins, protagonistes de la plega de roses

Publicat per el 8 de juliol de 2019

Fa 50 anys els fadrins de la parròquia van demanar canviar la festa major d’Ordino al juliol per fer-la coincidir amb el Roser. Per celebrar-ho, ballaven el ball del contrapàs a la plaça, en una dansa en la qual s’hi podia sumar tothom. Els mateixos padrins que aquest diumenge han tornat a vestir-se amb les faldilles i les barretines típiques per tornar a ballar, amb les mateixes parelles que ho han fet sempre. “Nosaltres ho vam aprendre dels fadrins de la parròquia”, explica una de les pioneres, Lourdes Pons, “i a mesura que passaven els anys ensenyaven als més petits”. Ella ha vist passar “quatre o cinc tongades de nens que han ballat el contrapàs”.

Poc abans, les diferents seccions de l’Esbart Valls del Nord han ofert “un repertori molt de Roser, de festes majors i que sabem que agrada al públic”, ha explicat la codirectora de l’agrupació, Pilar Capdevila. El primer d’ells ha estat el ball dels capgrossos, que ja es va ballar a la festa de final de curs però que encara no havien tret al carrer “i quedava molta gent per veure’l”.

Després dels balls, els membres de la comissió de festes han participat en el que es coneix com a plega de roses, repartint flors a la voluntat a la gent que hi havia pels carrers. “És una tradició del poble i és la flor del poble”, ha explicat Antoni Gómez, un dels nois que formen la comissió. Una tradició que també marca anar picant de casa en casa, on a més de repartir roses també calmen la fam i la set amb el que els ofereixen els veïns.

Font: ANA