Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara

El transistor

00:00 01:00


oients aquí avui: 58

En antena ara

El transistor

00:00 01:00


Un estudi científic confirma que els goril·les tenen amics íntims i celebren festes

Publicat per el 10 de juliol de 2019

Un estudi recentment publicat a ‘Proceedings of the Royal Society B’ conclou que els goril·les configuren societats molt més complexes del que sembla a primera vista.

Segons revela el document, els llaços entre els exemplars d’aquesta espècie de primats són estrets i duren tota la vida. A més aquesta unió es veu reforçada per la celebració de grans festes, almenys una vegada a l’any.

“Per als goril·les, el més important és que hem mostrat que tenen preferències socials a llarg termini, similars a les amistats dels humans, no només dins de famílies, sinó també entre elles, i que aquestes preferències tenen les mateixa estructura que veiem en els humans “, explica, Robin Morrison, directora de la investigació i antropòloga de la Universitat de Cambridge (Regne Unit) en pàgines de ‘ABC’.

“Per als humans, el més important és que això suggereix que la nostra pròpia estructura social té unes arrels evolutives molt més primerenques del que es pensava fins ara, i que és una cosa que compartim amb els nostres parents evolutius més propers”, prossegueix.

L’estudi dels primats es va realitzar durant sis anys en dos punts de la República del Congo, on els especialistes van estudiar amb deteniment el comportament dels micos.

“Estudiar les vides socials dels goril·les pot ser complicat”, va comentar Morrison a l’esmentat diari. “Aquests animals passen la major part del seu temps al bosc dens, i els pot portar anys habituar als humans”.

Les observacions de Morrison, juntament les dades recollides durant 20 anys per la Wildlife Conservation Society, es van emprar per revelar els patrons d’interacció entre les famílies i els individus per mitjà d’algoritmes estadístics.

Morrison va descobrir que hi ha estrats socials desconeguts: a més de la família de primer grau, hi ha un grup de “regulars” format per uns 13 exemplars, que recorden a una família típica humana, en què mares, pares i cries s’associen amb oncles, avis i cosins. També va descobrir un grup de ‘amigotes’, d’uns 39 membres, que sense tenir llaços familiars, comparteixen el temps i alguns dels seus costums.

Els científics també van arribar a una altra conclusió: els goril·les celebren grans festes, però, aquestes són tan poc freqüents que els resulta complicat treure conclusions més detallades.