Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara


oients aquí avui: 173

En antena ara


El Govern farà reunions de poble a la tardor per informar els ciutadans sobre les negociacions amb la UE

Publicat per el 18 de juliol de 2019

La secretaria d’Estat d’Afers Europeus té la intenció de dur a terme reunions de poble aquesta tardor per informar els ciutadans, de manera genèrica, sobre les negociacions amb la Unió Europea. La voluntat és fer aquestes trobades “parròquia per parròquia per apropar-nos a la ciutadania”, ha posat en relleu el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, al mateix temps que ha anunciat que al llarg d’aquest estiu també començarà la preparació del pacte d’Estat amb les diferents formacions polítiques.

Riba ha comparegut en la roda de premsa posterior al consell de ministres per exposar en quin punt es troben les negociacions amb la UE i, en aquest sentit, ha incidit en el fet que ara s’està a l’espera que siguin nomenats els nous caps negociadors per tornar a reactivar les reunions. De manera paral·lela, s’estan duent a terme trobades bilaterals més tècniques. De fet, hi ha prevista una nova sessió el 7 d’octubre que podria modificar la seva data, i també s’espera que cap a finals d’any ja es pugui saber quina serà l’agenda que es preveu, des de la UE, de cara a l’any que ve.

Pel que fa a les reunions de poble, Riba ha destacat que es pretén que siguin genèriques i que serveixin perquè “tots els ciutadans tinguin la mateixa informació”. Així, es preveu que es pugui explicar el perquè d’un acord d’associació, en quin moment es troben les negociacions o quines relacions històriques ha tingut Andorra amb la UE, entre d’altres temes, perquè els ciutadans “es formin la seva opinió”. Tant Riba com el ministre d’Economia i portaveu, Eric Jover, han incidit en el fet que volen que hi hagi “transparència i participació” en aquest procés d’apropament a la Unió Europea i, per aquest motiu, el secretari d’Estat ha obert la porta que més enllà d’aquestes trobades ciutadanes es puguin fer d’altres sectorials, molt més específiques.

Quant al pacte d’Estat, Riba ha destacat que “vindria a ser el mandat per negociar” i que serà el document que marcarà les línies en què la delegació andorrana s’hauria de “moure” a l’hora de negociar amb la UE. La idea és que quan es reprenguin les negociacions (un cop s’hagin fet a les institucions de la UE els canvis derivats de les recents eleccions europees) aquest pacte d’Estat pugui estar “ja bastit”. “Aquest seria el millor escenari”, ha reconegut Riba. Pel que fa als estudis d’impacte que demanen algunes forces polítiques, tant Riba com Jover han reconegut la dificultat de calcular exactament quin serà.

El secretari d’Estat d’Afers Europeus ha tornat a incidir que l’acord marc està finalitzat en un 85% i que pel que fa a les diferents llibertats, i un cop tancada la de mercaderies, es va avançant. Així, ha destacat que en serveis i llibertat d’establiment les negociacions bilaterals estan “en fase inicial”.

Font: ANA