La propera matinada serà la millor per veure les Perseides

Aquesta propera matinada serà la millor per observar la pluja d’estels de les Perseides, popularment conegudes com ‘Llàgrimes de Sant Llorenç’.

Així ho va declarar a Servimedia el director del Planetari de Madrid, Telmo Fernández, que va estimar un màxim de 10 estels fugaços per hora en les millors condicions. Les Perseides es poden veure des del 17 de juliol fins al 24 d’agost, aproximadament, tot i que els dies àlgids van començar dissabte passat i es prolongaran fins demà. La millor nit serà previsiblement la propera.

Les pluges d’estels fugaços es produeixen quan la Terra, en el seu periple al voltant del Sol, s’endinsa en un lloc de l’espai on hi ha partícules procedents de cossos celestes, a causa del pas d’algun cometa o altres fenòmens, que en entrar en contacte amb la atmosfera es desintegren i generen llum.

Telmo Fernández va aclarir que al llarg de l’any se succeeixen altres pluges d’estels fugaços com la de les Perseides, però aquesta és la més popular, “potser per tenir lloc a l’estiu, quan les condicions meteorològiques són millors”, ha indicat.

La denominació de Perseides es deu al fet que les estrelles fugaces semblen procedir de la constel·lació de Perseu, cap a la situació al cel de fet s’aproxima la Terra en aquestes dates.

COM MÉS FOSC, MILLOR

Per gaudir d’aquest fenomen, Fernández aconsella buscar “el cel més negres possibles”, és a dir, llocs poc il·luminats. El camp i les muntanyes són els llocs més indicats, com succeeix en alguns llocs de Canàries, prop de la costa o als Pirineus.

Per la resta, qualsevol lloc d’Espanya és bo per a gaudir de la pluja d’estrelles. No obstant això, la presència de Lluna creixent aquesta setmana farà que les ‘Llàgrimes de Sant Llorenç’ de 2019 “no siguin les més vistoses de la història”. “Com més fosc és el cel, millor es veu”, va declarar Fernández. “Per això, sempre és millor quan hi ha Lluna nova o decreixent”.

Finalment, el responsable del Planetari ha assenyalat que “qualsevol pot sortir a mirar les estrelles pel seu compte”, i va desaconsellar l’ús de prismàtics o telescopis. La raó és que, encara que moltes estrelles semblen portar la mateixa trajectòria, poden aparèixer per qualsevol punt del cel, i en emprar algun d’aquests instruments s’imposa una única direcció per mirar.