Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara

El transistor

04:00 06:00


oients aquí avui: 695

En antena ara

El transistor

04:00 06:00


El Govern garanteix que no es tornarà a produir una altra esllavissada a la Portalada

Publicat per el 9 d'Octubre de 2019

 Andorra la Vella.-  El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha confirmat aquest dimarts, durant la sessió ordinària del Consell General, que la zona de la Portalada no tornarà a patir una altra esllavissada com la viscuda al mes d’agost. Ho ha fet responent a una pregunta del conseller general socialdemòcrata, Jordi Font, en què es demanava l’estat actual dels terrenys, a qui corresponen les responsabilitats del desmunt i els treballs que s’estan duent a terme per tal que aquesta situació no torni a succeir. Així, el titular d’Ordenament Territorial ha assegurat que les pedres que puguin caure rodolaran per la tartera que s’ha creat i, gràcies a aquest fet perdran energia, el que provocarà que descendeixin a una velocitat tan lleu que s’acabaran aturant a la “gran cubeta” de retenció que hi ha al costat de la carretera.

Torres ha informat que l’executiu està actuant conforme l’opinió dels experts en geologia, que els han recomanat extremar les precaucions sobre el nivell de la carretera per tal de tenir més seguretat. És per aquest motiu que el Govern va encomanar la construcció d’una “palissada” de protecció amb metalls, formigó armat i fusta col·locada de manera vertical. Tot i que Font ha titllat aquestes estructures de “‘variopintes'”, el ministre ha posat en relleu que el 2 de setembre es va posar en marxa un concurs públic per a trobar l’empresa que implanti a la zona una protecció definitiva i que es començarà a executar el 2020. D’altra banda, Torres ha dit que “si hi haguessin hagut víctimes ho hauríem lamentat molt”, però s’ha felicitat de la ràpida actuació de l’executiu en reobrir la via al trànsit, fent-ho en menys de sis hores des que es va produir el despreniment.

Pel que fa a les responsabilitats, Torres ha dit que des del gabinet jurídic del Govern ja s’han adreçat als diferents ministeris perquè facin un recull de totes les factures i despeses de personal, per trametre-ho a l’assegurança del Govern, i “instin els responsables”. Per prevenir una altra situació similar, Torres ha esmentat que s’està treballant conjuntament amb el Col·legi d’Arquitectes per garantir que tots els ancoratges de “qualsevol obra” es trobin en les condicions correctes i, a més, també ajudaran diferents canvis en el reglament “perquè no s’atorguin llicències d’excavació si no hi ha una obra concreta”. A banda, ha reconegut que l’executiu no disposa d’un Servei d’Inspecció que certifiqui les zones de risc, tot i que sí que tenen “tota la cartografia de riscos” i, als pressupostos de l’estat, “sempre hi ha partides destinades” a aquest fet.

Per acabar, el ministre també ha manifestat que els treballs de rehabilitació de la zona, així com de garantir el bon funcionament de la circulació, s’han dut a terme en col·laboració amb el comú de Sant Julià de Lòria, especialment pel que fa a la cessió d’agents de circulació. A banda, també ha recordat que cada comú, tal com fixa la llei de competències i transferències, té l’obligació de tallar qualsevol carretera de la parròquia si es posa en perill la seguretat.

[fblike]

Font: ANA