Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara


oients aquí avui: 1393

En antena ara


Dotze nous casos d’infecció de VIH durant el 2018

Publicat per el 30 de novembre de 2019

 Andorra la Vella.-

Amb motiu de la celebració del Dia mundial de la SIDA, aquest diumenge 1 de desembre, el ministeri de Salut ha fet públiques les dades epidemiològiques del 2018. Així, durant l’any passat s’han notificat 12 casos nous d’infecció de VIH a Andorra, que suposen una taxa d’incidència de 14,95 casos nous per cada 100.000 habitants, valor similars a la mitjana europea.

D’aquesta manera a Andorra hi ha un total de 89 casos de VIH-SIDA registrats, el 80,9% dels quals corresponen a homes i el 19,01% a dones. Així doncs la prevalença dels casos el 2018 se situa en el 0,111%. En els darrers anys s’observa que el principal factor de risc pel que fa a la via de contagi ha estat la conducta sexual de risc, és a dir, les relacions sexuals sense protecció (en el 72,6% dels casos), d’aquest grup el 50,65% correspon a pràctiques heterosexuals, el 44,16% a homosexuals, i el 5,19%, a bisexuals.

Una de les mesures que es va implantar l’any passat és la possibilitat de realitzar un test ràpid de detecció d’infecció per VIH de manera gratuïta. Des de la posada en marxa, s’han realitzat un total de 32 test ràpids de detecció d’infecció per VIH, tots ells negatius a la infecció.

Des del passat mes de desembre, per tal de facilitar la detecció precoç de la infecció i fer-la accessible a tota la població, s’ofereix la possibilitat de realitzar un test ràpid de detecció en tots els centres d’atenció primària de manera confidencial i gratuïta, amb l’acompanyament necessari, assegurant que les persones que es vulguin fer el test rebin el consell assistit per part d’un professional en la decisió de fer-se la prova amb la informació relativa a perquè serveix, què signifiquen els resultats i què cal fer en cada cas.

Dades a Europa

El darrer informe publicat a Europa posa de manifest que en aquesta zona la infecció del VIH continua sent un dels problemes importants per a la salut pública. Durant l’any 2018, s’han notificat un total de 141.552 casos nous de VIH a la Regió Europea de l’OMS, el que representa una taxa d’incidència 16,2 casos per 100.000 habitants. De tots els casos notificats, el 79% (111.550 persones) corresponen a casos nous identificats a la regió de l’Est, un 16% (23.483 persones) a la regió de l’Oest i un 5% (6.519 persones) a la regió central d’Europa.

El 53% dels casos notificats s’han diagnosticat tard, respecte a l’inici de la infecció, el que augmenta la probabilitat de transmissió de la malaltia, d’adquirir infeccions que poden ser molt greus i un augment de les defuncions associades, per aquest motiu és molt important el diagnòstic tan aviat com sigui possible.

[fblike]
Font: ANA