Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara

Noticias Medio Dia

14:30 15:00


oients aquí avui: 1542

En antena ara

Noticias Medio Dia

14:30 15:00


La recopil·lació de dades per part d’Actua accelera la presa de decisions de les institucions

Publicat per el 2 de desembre de 2019

 Andorra la Vella.-

La polèmica a l’estat veí del sud pel rastreig de telèfons mòbils ha estat servida en les darreres setmanes. Tot amb l’objectiu per fer un estudi de durant onze dies amb les dades anònimes de determinats operadors.

Una feina que la fundació ActuaTech porta duent a terme al país des del 2016, quan van començar a analitzar jocs de dades puntuals. També per a esdeveniments de relleu durant el 2019 que s’acompanyaven de grans moviments de persones, com el Cirque du Soleil o la Copa del Món de BTT. Per al director d’Actua, Marc Pons, Andorra té “un potencial d’esdevenir Living Lab únic”, és a dir, un entorn d’experimentació on usuaris i productors puguin co-crear innovacions.

Al contrari del que ha passat a Espanya, on el sector de la telefonia mòbil està liberalitzat i les dades de les companyies són de la seva propietat, a Andorra la parapública Andorra Telecom cedeix les dades a les administracions “per al benefici de la presa de decisions”. Tot això amb “uns procediments i protocols estandaritzats”, avalats per un equip legal i amb el suport de l’Agència de Protecció de Dades. D’aquesta manera, les persones encarregades del projecte reben jocs de dades anònimes i de les que només es coneix la nacionalitat, procedents de tots els senyals mòbils que es connecten a les antenes de l’operador. Pons alerta que, per protegir l’anonimat, “no s’analitza mai a una persona individual o a grups reduïts”, perquè serien fàcils d’identificar.

“Apple o Google ja tenen aquestes dades i les utilitzen”, afirma Pons, tot i que l’usuari no sàpiga amb quina finalitat. El fet diferencial de l’estudi és que per al director de la fundació ActuaTech és una forma “d’empoderar-nos i fer contrapoder” a les multinacionals amb “dades endreçades, confidencials i amb garanties”. Des del mes de març la institució recull infomació diària fraccionada per hores.</p>

Aplicacions
Unes dades que han ajudat a entendre millor el comportament dels turistes, en un entorn en línia en el que està treballant Actua a partir dels recomptes de telèfons estrangers. En moments d’alta afluència de visitants, podran comptabilitzar la quantitat de turistes que arriben al Principat, així com la seva nacionalitat i el nombre de pernoctacions als allotjaments. La intenció és “treballar mà a mà” per “creuar dades i comparar-les a temps reals amb d’altres més acurades”, obtingudes a través dels mitjans tradicionals, ha assegurat Pons. Informació que, en estar unificada, podrà comparar-se de manera més fàcil amb la d’anys anteriors.

Un altre dels grans projectes encapçalats per Pons és la creació d’una plataforma per analitzar la mobilitat de persones a les valls d’Andorra. Així, es podran conèixer a temps real els moviments rutinaris, però també les entrades de vehicles en dies de ponts als països veïns. Al mateix temps, les administracions tindran la facultat de conèixer, des del primer minut, l’efectivitat dels canvis en la mobilitat, com els canvis de carril, l’increment de línies d’autobús, l’augment de les freqüències, obtenint “escenaris de mobilitat que pocs països disposen”, ha afirmat el director de la Fundació ActuaTech.

Tant l’afluència com la mobilitat, sumades al consum de l’energia, suposen un camp de dades imprescindible per analitzar el comportament de la ciutadania, ja que, com ha afirmat Marc Pons, “tot està connectat”. D’aquesta manera, ActuaTech busca proporcionar a les administracions eines que ajudin a la presa de decisions, “trencant paradigmes per tenir una visió de país”.

[fblike]
Font: ANA