Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara


oients aquí avui: 602

En antena ara


Medi Ambient actua en un vessament al riu Valira procedent d’unes obres

Publicat per el 15 de gener de 2020

 Andorra la Vella.-

Inspectors del ministeri de Medi Ambient s’han desplaçat aquest dimarts al migdia a una zona del riu Valira a tocar de la Dama de Gel per esbrinar l’origen i la causa d’un abocament de terres al riu que havia denunciat l’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient (Apapma). Un cop agafades les mostres s’ha pogut comprovar que no hi havia hagut afectació per al medi aquàtic i s’ha conclòs que en principi es tractaria d’un abocament de terres que tindria el seu origen, a priori, en un bombament d’aigua d’unes obres de la zona.

Tal com han confirmat des de l’executiu, els tècnics han agafat mostres i han pogut comprovar que no hi havia cap animal mort i que el vessament només afectava una part del riu, ja que a l’altra, l’aigua baixava neta. Això els ha fet concloure que el vessament havia durant poca estona. Ara se seguirà el procediment habitual i d’acord amb el resultats de les mostres i la investigació es resoldrà si s’ha d’obrir un expedient sancionador al responsable de l’abocament. El fet que no hi hagués afectació per al medi aquàtic fa sospitar els experts que es tracta només d’un abocament de terres barrejades amb aigua.

Des de Medi Ambient han volgut remarcar que estan “a sobre” de la vigilància de les obres perquè no hi hagi abocaments i han afegit que agraeixen la col·laboració ciutadana, ja que això els ajuda a detectar possibles abocaments al medi.

Des d’Apapma, el seu president, Carles Iriarte, ha manifestat que han fet pública a través de la xarxa aquesta denúncia, ja que és un fet “recurrent” perquè s’hauria donat en tres ocasions en els darrers dos o tres mesos.

Aquest migdia, ha relatat Iriarte, han pogut comprovar com el riu tornava a baixar molt marró, “sembla que sigui fang”, ha manifestat, afegint que no descarten que siguin altres productes procedents de la construcció. “Si fos només terra no seria perillós”, ha puntualitzat, recordant però que si es tracta d’altres sediments procedents d’obres poden provocar greus problemes d’oxigenació de les aigües.

Font: ANA