PUBLICITAT

En directe

El transistor

04:00 06:00


oients aquí avui: 557

En directe

El transistor

04:00 06:00


El fotògraf Xavier Calvet inaugura la mostra ‘Amunt’ a L’Estudi d’Ordino

Per: el 5 de febrer de 2020

 Ordino.-

Al fotògraf Xavier Calvet, com a moltes altres persones, li agrada fer fotografies mentre està de viatge. Quan va anar a Londres, mentre la resta de turistes es col·locaven davant del monument, enfocaven amb el telèfon mòbil, prenien la imatge i marxaven per anar a veure una altra cosa, ell va estar-se una estona per buscar l’angle idoni.

La seva fotografia del Big Ben és una de les 12 obres que conformen l’exposició ‘Amunt’, inaugurada aquest dimarts a l’edifici L’Estudi d’Ordino i organitzada per La Capsa. La mostra, que podrà visitar-se fins al 4 de març, és un recull de deu anys de viatges amb la qual busca fer pensar sobre el turisme de masses amb la reflexió i la calma com a cavalls de batalla.

Amb molt de temps i amb l’ajuda d’un trípode, Calvet cerca una “estètica agradable” però que “ens faci reflexionar”. Per això, les fotografies de la mostra tenen una composició acurada, respectant la proporcionalitat de la imatge. Així, mentre es pugen les escales de l’edifici de L’Estudi es pot contemplar la posició perfecta de l’ombra en un monument de Gernika o com tres xemeneies blanques de Menorca tallen un cel blau sense cap núvol. Val a dir que totes les imatges estan preses mirant cap amunt, que és el punt de vista que predomina a gran part de les fotografies de viatges.

Lligada a la cura de la imatge, també apareix la reivindicació. “Vull expressar la meva preocupació al voltant del turisme de masses i els efectes que aquest pot tenir sobre el medi i la societat”, reivindica el fotògraf. Tot això allunyant-se d’altres projectes que es rebel·len contra aquesta forma de turisme retratant carrers plens d’estrangers o transatlàntics atracats a les costes més concorregudes. Una exposició que porta arreu per cridar a la reflexió. “Quin millor lloc per exposar les fotografies que el país dels Pirineus”, reconeix, destí que “per a mi és una de les insígnies del turisme de masses”.

Les xarxes socials, i més concretament Instagram, tenen per a l’autor “una influència forta del turisme”, promovent un tipus de turisme ràpid i que “intenta fer-se veure”. Una manera de viatjar que “a mi no m’agrada” i amb el qual vol fer el contrapunt “al que ara es porta a les xarxes socials”. Un contrapunt que també apareix a la mostra, que acaba amb la imatge d’un sostre blanc d’hotel amb un detector de fums al marge inferior esquerre. “Quan acabes d’un dia de fer turisme”, explica, “arribes a l’hotel i, en estirar-te al llit, mires cap amunt i és el que veus”.

Font: ANA