Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara


oients aquí avui: 175

En antena ara


Més de 2.800 observacions de fauna documentades a través d”Ornitho.ad’ el 2019

Publicat per el 13 de febrer de 2020

 Andorra la Vella.-

Ornitho.ad‘, el portal d’observació de fauna de participació ciutadana, va registrar l’any passat, a la zona d’Andorra, 2.828 observacions de 276 espècies diferents i d’onze grups taxonòmics, la majoria d’elles en els grups d’aus i papallones, amb 2.306 i 382 registres respectivament, tal com informen des del Centre d’estudis de la neu i de la muntanya d’Andorra (Cenma). L’eina arriba als quatre anys de vida, i segons exposen els responsables, el balanç mostra “la consolidació de l’eina, malgrat que encara té marge de creixement”.

En aquest sentit, des del Cenma posen en relleu que malgrat es tracta d'”un nombre d’usuaris que podria ser major, és l’eina de registre i compartició de fauna més utilitzat a Andorra” i, de fet, la gran activitat dels seus usuaris fa que s’hagin recopilat uns 12.200 registres en els quatre anys complets de funcionament, que aquest any s’afegiran als 139.000 registres de biodiversitat d’Andorra presents al Global Biodiversity Information Facility, que és un portal d’àmbit mundial més pensat per la consulta de dades que per l’intercanvi d’informació.

La informació d’’ornitho’, que al penjar-se públicament és revisada per experts en cada grup taxonòmic, és útil per aproximar quins animals hi ha a Andorra i en quins llocs són més abundants. Així, per exemple, de les 150 espècies de papallones que hi ha a Andorra, s’han registrat cites de 105 espècies diferents, un volum “molt considerable” i que actualitza part del coneixement ja adquirit. Alguns dels productes derivats d’aquest tipus de portals és l’EuroBirdPortal www.eurobirdportal.org que visualitza les migracions dels ocells a través d’Europa gràcies a les observacions fetes per voluntaris dels portals ornitho (i altres similars) a tot el territori.

Font: ANA