En directe

El transistor

00:00 01:30


oients aquí avui: 243

En directe

El transistor

00:00 01:30


Mesures de Govern per lluitar contra el COVID-19

Per: el 13 de març de 2020

El Govern intensifica les mesures preventives per a la contenció del COVID-19, després de confirmar el cas positiu d’una ciutadana de 87 anys.

Davant la possibilitat que aquest sigui un cas de contaminació comunitària, el Govern s’ha reunit d’urgència amb el comitè tècnic de seguiment per prendre noves mesures.

Es dona la circumstància que la filla de la dona que ha donat positiu, és mestra i el seu marit també, tots dos a l’escola andorrana de batxillerat. Per aquest motiu l’executiu ha pres la decisió de tancar-la des d’avui mateix.

La resta d’escoles bressol, de primària, secundària, formació professional i universitats tancaran a partir de dilluns, tenint en compte que els infants i joves són “un vector de transmissió” i es recomana que en la mesura del possible, avui  divendres ja no s’hi assisteixi. La mesura es mantindrà 30 dies, tot i que segons ha dit el cap de govern, s’anirà adaptant a les circumstàncies.

Les mesures preventives suposen també l’anul·lació de les activitats extraescolars, els esplais i l’esquí escolar. A més, es tancaran ja aquest divendres els casals de la gent gran i es recomana a la població de més de 70 anys que no surti de casa si no és per qüestions absolutament necessàries.

Així mateix, s’ha decidit que tant les visites mèdiques com les proves que no siguin urgents s’hauran d’ajornar. A partir de dilluns el transport públic funcionarà al 30% de la seva capacitat i s’extremaran les mesures higièniques.

Tampoc podran superar una tercera part de l’aforament els equipaments d’oci com gimnasos, piscines, centres termolúdics o discoteques. A partir de demà dissabte, quedaran suspeses totes les activitats lúdiques, esportives i culturals organitzades per entitats públiques, incloses les que s’havien organitzat per commemorar el 27é aniversari de la Constitució. Es recomana a les privades que segueixin la mateixa línia. Queden, a més, suspeses les visites al centre penitenciari que no siguin les que tenen a veure amb el dret a l’assistència lletrada.

Pel que fa a les empreses, el govern està treballant amb els “interlocutors socials” sobre les  mesures de caràcter social i econòmic que caldrà tirar endavant. De moment, ha recordat que s’ha recomanat el teletreball i també ha apel·lat a “minimitzar els desplaçaments” al màxim possible.

Espot ha destacat que aquestes mesures addicionals s’afegeixen a les que l’executiu va prendre dimecres i ha apel•lat a la ciutadania i els visitants “a la calma”.

Ha dit també, que mesures com podria ser el tancament de les fronteres, ara per ara no està sobre la taula però és una possibilitat que no es descarta.

Per la seva banda, el ministre de Salut ha remarcat que esperen que les mesures que s’han pres tinguin un impacte positiu.

Pel que fa al cas de la dona contagiada amb el Covid-19, “evoluciona molt bé”. El contagi podria venir pel fet que la filla i el gendre haurien estat a l’Aneto amb uns italians. Arran de la constatació d’aquest contagi, ja s’han començat a fer les pertinents enquestes epidemiològiques a alumnes i professors i també a tots els contactes que aquestes persones hagin pogut mantenir.

Així, tant la filla com el marit i un germà han estat ja ingressats i dos metges que haurien estat en contacte amb aquestes persones estan en aïllament domiciliari tot i que no presenten símptomes. Benazet ha explicat que la dona de 87 anys va presentar un quadre pneumològic que al principi no feia sospitar que es tractés de coronavirus.

El Ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el Ministre portaveu, Eric Jover, han comparegut aquest migdia en roda de premsa per informar sobre la situació actual en que es troba el país, arran de la crisi del coronavirus.

Bàsicament les mesures són les mateixes que ha anunciat el cap de govern, Xavier Espot, aquesta mitja nit, però és demana la màxima cura en el seu compliment.

Benazet ha volgut puntualitzar que es tracta d’una emergència global.

A hores d’ara es troben aïllades a l’Hospital Nostra Sra. de Meritxell, un total de 9 persones; la dona de 87 anys – segon cas confirmat a casa nostra –  i 8 més pendents de les analítiques. També hi ha d’altres tres confinades al seu domicili.

Recordem que la confirmació del segon cas protagonitzat per la dona de 87 anys, va encadenar un seguit d’esdeveniments.

Tot fa pensar que la infecció es deriva d’una trobada que van tenir la seva filla i el seu gendre en una sortida a l’Aneto, on van coincidir amb uns italians. Donat que tots dos són professors a l’escola andorrana de batxillerat, les autoritats van decidir tancar el centre de manera immediata.

També de manera immediata s’han activat els protocols i a hores d’ara hi ha altres 5 professors de l’institut en quarantena als seus domicilis, així com d’altres 14 treballadors del SAAS que haurien tingut contacte amb la dona afectada.

Pel que fa a les escoles bressol, de primària, secundària, formació professional i universitats tancaran a partir de dilluns, tenint en compte que els infants i joves són “un vector de transmissió”. La mesura es mantindrà 30 dies, tot i que segons ha dit el cap de govern, s’anirà adaptant a les circumstàncies.

Les mesures preventives suposen també l’anul•lació de les activitats extraescolars, els esplais i l’esquí escolar. Així com els casals de la gent gran i es recomana a la població de més de 70 anys que no surti de casa si no és per qüestions absolutament necessàries.

Les visites mèdiques i les proves que no siguin urgents quedaran d’ajornades. A partir de dilluns el transport públic funcionarà al 30% de la seva capacitat i s’extremaran les mesures higièniques.

Tampoc podran superar una tercera part de l’aforament els equipaments d’oci com gimnasos, piscines, centres termolúdics o discoteques. Val a dir que Caldea ja ha anunciat el tancament de les seves instal·lacions.

A partir de demà quedaran suspeses totes les activitats lúdiques, esportives i culturals organitzades per entitats públiques, incloses les que s’havien organitzat per commemorar el 27é aniversari de la Constitució. Es recomana a les privades que segueixin la mateixa línia. Queden, a més, suspeses les visites al centre penitenciari que no siguin les que tenen a veure amb el dret a l’assistència lletrada.

Pel que fa a les empreses, el govern està treballant amb els “interlocutors socials” sobre les  mesures de caràcter social i econòmic que caldrà tirar endavant. De moment, ha recordat que s’ha recomanat el teletreball i també ha apel•lat a “minimitzar els desplaçaments” al màxim possible.