Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara

Julia en la onda

16:05 17:00


oients aquí avui: 1975

En antena ara

Julia en la onda

16:05 17:00


Vilarrubla destaca que s’hagi pogut acabar el curs de manera presencial

Publicat per el 30 de juny de 2020

Sant Julià de Lòria.-

El curs escolar 2019-2020 arriba a la seva fi amb un comiat a les classes atípic com ho ha estat, de fet, el curs en si.

Malgrat els alumnes han estat dos mesos i mig sense poder assistir a les aules, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, fa una valoració positiva ja que recorda que després del tancament de les escoles per la crisi sanitària es van “fer esforços” que es van concentrar en què “s’obrissin les escoles” per poder cloure el període lectiu. “El gran objectiu era que es pogués tancar físicament el curs”, emfasitza Vilarrubla, que destaca que hi ha hagut escoles que han prioritzat “bàsicament els finals d’etapa”, com les congregacionals, i en canvi d’altres, com el sistema educatiu andorrà, ha intentat que els alumnes anessin com a mínim un dia a la setmana a classe “de manera que tothom es pogués acomiadar”.

El fet que els centres decidissin com s’organitzava aquest darrer mes de final de curs ha fet també que el volum d’alumnes que ha acabat, de manera presencial, aquestes classes sigui molt variable. Així, tal com detalla Vilarrubla, hi ha hagut centres en què “ha anat pràcticament el 80% dels alumnes i escoles on hi ha anat un 10%”.

La titular d’Educació remarca que una de les qüestions que s’ha volgut assegurar aquest final de curs era que “les famílies que necessitaven deixar els seus fills per poder anar a treballar tinguessin assegurat” un servei d’acollida que ha funcionat d’una manera “molt positiva” a l’entendre de la ministra, que ha detallat que aquesta setmana passada el servei va atendre 1.724 infants. “Jo n’estic satisfeta perquè s’ha pogut acollir a tots els alumnes de famílies que ho han demanat i, per tant, aquest servei social que ha tingut l’escola durant aquest temps l’ha donat perfectament”, reivindica, recordant que aquest era un servei que es va posar en marxa per aquesta cura però sense finalitats lectives. Així, remarca que algunes famílies “esperaven que es fes activitat lectiva”, per la qual cosa reconeix que les seves expectatives en aquest sentit no s’han acomplert però incideix en què “mai” es va dir que es faria. “Aquí estaven barrejades edats, cursos diferents i alumnes que potser no es coneixien. Per tant, hi havia una vigilància, un respecte a les normes sanitàries, temes lúdics i els més grans podien fer els deures d’una manera més autònoma” però en cap cas es feien classes, remarca. El servei ha anat augmentant en demanda des que es va posar en marxa el 2 de juny. Vilarrubla ho atribueix al fet que els diferents sectors econòmics han anat incorporant-se a l’activitat i al llarg del mes hi ha hagut famílies que potser inicialment no el necessitaven i ara, cap a finals de mes, sí perquè han començat a treballar.

Pel que fa al neguit que podia suposar el fet que alumnes que estiguessin en moments importants de la seva escolarització, com per exemple els de segon de Batxillerat, poguessin acabar el curs amb garanties per poder fer el salt a la universitat o estudis superiors, la titular d’Educació destaca el fet que aquests alumnes, quan es van haver d’interrompre les classes, ja “pràcticament” havien acabat el curs pel que fa a nous continguts. “A nivell d’aprenentatges no n’han perdut i, a més, són els que per edat i per maduresa els és més fàcil seguir un ensenyament virtual i les classes virtuals les van tenir des del primer dia i, per tant, tot allò que encara s’havia de reforçar s’ha pogut fer de manera virtual i el retorn és molt bo per part de les famílies”, destaca Vilarrubla, recordant que si hagués estat una situació única d’Andorra els hagués preocupat però en ser una qüestió que ha afectat els estudiants d’arreu fa que tots arribin a la universitat “havent passat per la mateixa situació”. El que “preocupa” la ministra, afegeix, és que no puguin “viure un període universitari tan ric, amb la complexitat de la paraula, si realment les universitats no poden obrir al 100% al setembre perquè és una experiència increïble poder-hi anar”. Vilarrubla defensa que els alumnes arriben “ben preparats” i recorda que “no es preparen a l’últim moment”.

Un altre aspecte que valora en aquest final de curs és que el retorn a les aules no hagi suposat cap rebrot del coronavirus. Així, subratlla “la gran feina que han fet les escoles de complir les mesures sanitàries que els venien marcades pel ministeri de Salut, ja que per a ells va ser molt complex obrir escoles”. En aquest sentit, destaca que tant la societat com el Govern demanaven aquesta obertura dels centres però aquests han hagut de fer una feina “complexa” per traçar recorreguts i mantenir distàncies. “Penso que cal felicitar-los per l’esforç que han fet i que ha estat un element d’èxit” perquè no hi hagi hagut focus de transmissió i recorda que únicament s’ha detectat un cas sobre el que s’ha pogut actuar ràpidament.

Font: ANA