Connectant...

Cadena Pirenaica...

Ràdio Valira

En antena ara

La mirilla

21:00 23:00


oients aquí avui: 2059

En antena ara

La mirilla

21:00 23:00


El Govern comparteix l’Horitzó 2023 amb els cònsols i els sindicats

Publicat per el 31 de juliol de 2020

Andorra la Vella.-

Després de la compareixença de dimarts del cap de Govern, Xavier Espot, per explicar davant l’opinió pública el document anomenat Horitzó 2023,

que preveu les mesures que vol desenvolupar l’executiu, i de compartir-lo dimecres amb els grups parlamentaris de l’oposició, aquest dijous ha estat el torn dels grups que formen part de la coalició de la majoria al Consell, i també dels cònsols i els sindicats.

Pel què fa als socis de govern al Consell General, a l’uníson, com una orquestra ben afinada, han desfilat aquest dijous pel Consell General per explicar el full de ruta Horitzó 2023 els màxims representants parlamentaris de la coalició que dirigeix el país. Tutejant-se, i referint-se uns als altres com a ‘company’, cadascun dels tres presidents de grup s’ha repartit l’explicació del document, que consta d’una setantena de pàgines que venen a ser una mena de declaració d’intencions de cap on vol anar el país post Covid-19.

Carles Naudi, de Ciutadans Compromesos, ha explicat la vessant de la dinamització econòmica, l’aposta del país per la zona franca “que permeti vendre més i millor a l’exterior”, la fase final de la simplificació de tràmits administratius per a la creació d’empreses o la creació d’un parc tecnològic que doni sentit a la recerca i la innovació.

Ferran Costa, de Liberals, ha desenvolupat l’apartat dedicat a Benestar Social, amb la promesa de posar fil a l’agulla per “acabar amb el problema estructural cíclic” de l’accés a l’habitatge. El compromís de garantir el sistema de pensions, “hi hagi o no pacte d’Estat” per assegurar la viabilitat financera d’aquest tipus de prestacions a “mig i llarg termini”.

I a Carles Ensenyat, de Demòcrates, assegut al mig, com a màxim exponent de la coalició, li ha tocat explicar l’aposta de l’executiu pel Medi Ambient i la Sostenibilitat, a més de contestar la majoria de preguntes dels periodistes. I ha estat precisament en el torn de preguntes, quan s’han conegut dos fets destacables: el Govern estudia la viabilitat del conreu de cànnabis i al president del grup demòcrata li sembla “una aberració ecològica” que les botigues i altres establiments mantinguin les portes obertes, per la despesa que suposa de calefacció a l’hivern i d’aire condicionat, a l’estiu.

Amb el cànnabis, ha alertat Ensenyat, “cal ser prudents”. De moment, se sap que el Govern “no només no tanca la porta al conreu sinó que pot ser una bona proposta”. I que el sector implicat, els pagesos, “hi estan interessats”. Això sí, el parlamentari ha deixat clar que només contemplen el conreu de cànnabis per a ús medicinal. I que ara mateix, tant el conreu com el consum per a ús recreatiu està penat i no hi ha voluntat de canviar la legislació en aquest sentit.

Pel què fa les mesures mediambientals, Ensenyat ha parlat “a títol personal” per sumar-se a les declaracions de la flamant ministra francesa de Transició Ecològica, qui aquest dijous ha titllat l’ús d’estufes a les terrasses de bars i restaurants, “d’aberració mediambiental”. França prohibirà l’ús d’estufes a terrasses de l’hostaleria i obligarà a tancar la porta a comerços per no malbaratar energia. Una mesura que Ensenyat ha aplaudit, però que no ha assegurat que es pugui implementar a curt termini al país.

D’entre els cònsols, una de les veus una mica discordants ha estat la de Sant Julià de Lòria. Josep Majoral ha considerat que la trobada ha estat “positiva” perquè el document que ha compartit el Govern amb els cònsols recull, encara que “de manera bastant genèrica”, cap on vol anar el Govern. “Amb la situació que està vivint el país hi ha d’haver dos paràmetres molt clars: el primer és l’econòmic, i és que s’han de prioritzar les inversions en funció de les necessitats. I segon, un full de ruta compartit amb les institucions, perquè per sortir d’aquesta situació ho hem de fer de manera conjunta”, ha explicat el cònsol lauredià, per afegir que “un cop haguem entrat en el detall de tot plegat valorarem si el criteri de priorització que ha adoptat l’executiu el comparteixo o no”.

Ara bé, malgrat les bones intencions del full de ruta, Majoral considera que el document que els han facilitat “no té cap concreció”. “Parteix d’un punt inicial, que és la caiguda del PIB d’un 10% al 2020. M’hauria agradat veure quines són les projeccions de caiguda fins el 2023”, ha dit el cònsol, qui espera “esvair dubtes” quan des del Govern li entreguin aquestes projeccions econòmiques fins el 2023.

En una altra línia han anat les declaracions del cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, qui d’entrada s’ha mostrat satisfet i content perquè hi ha un projecte important postcoronavirus “que té en compte la legislatura d’aquest Govern”. A partir d’aquí, ha declarat que caldrà anar veient els diferents projectes i les modificacions però ha remarcat que l’important és que hi hagi un pla. Aprofundint més en projectes concrets, ha reconegut que el fet que s’hagi posposat la desviació de la Massana no és una molt bona notícia per Ordino “però entenc que en la situació que estem ara s’han de marcar prioritats”, i ha afegit que la prioritat principal és que s’arregli la desviació de Sant Julià de Lòria “perquè els turistes puguin entrar al país”.

Una altra de les veus, en aquest cas, més discordants, ha estat la del secretari general de la Unió Sindical d’Andorra. Gabriel Ubach ha criticat el document presentat per l’executiu perquè, segons el seu parer, “no resoldrà les necessitats fonamentals de la població”. Per al sindicalista, el full de ruta del Govern “no deixa de ser fer volar coloms” i, per contra, les seves receptes són clares: “Andorra necessita un augment de salaris i de pensions”.

Font: ANA