En directe

Sàbiens

11:05 12:00


oients aquí avui: 1041

En directe

Sàbiens

11:05 12:00


Llocs de ficció famosos que existeixen a la realitat

Per: el 13 d'agost de 2020

Quan passa que vam trobar un lloc inspirador al llegir una novel·la, la nostra imaginació ajuda a donar-li forma, a seguir les indicacions de l’escriptor per recrear, al nostre entendre, un lloc que creiem màgic.

En el cinema i en la televisió per contra, ens ho donen fet, i els identificadors de localitzacions exteriors o interiors s’han de debanar el cap per trobar un ambient, un lloc que concordi amb la història que es pretén explicar. Per tot això, alguna vegada, segur, t’has preguntat si en realitat hi ha tots aquests llocs. Passa, també, que la ficció de vegades inspira i arriba a canviar la realitat. És quan l’èxit d’una novel·la o d’una pel·lícula arriba a variar de tal manera el lloc al·ludit en l’obra, que encara que no s’assembli en res a el lloc real amb tots els seus ingredients de ficció que va afegir l’autor, l’avidesa humana arriba a transformar-los per aconseguir una semblança que asseguren uns quants euros extra.

Per posar un exemple això passa amb la famosa casa de Sherlock Holmes, el personatge de Sir Arthutr Conan Doyle, a Londres. Algunes locaciones de pel·lícules com Les aventures de Tintin, Robin Hood, o Springfield dels Simpson, crèiem que només eren part de la imaginació de enginyosos cineastes.

Més enllà, paisatges de somni que trobem a Avatar oa El Hobbit tenen una correlació directa amb la realitat. Directors i guionistes es van inspirar en diferents llocs que en realitat existeixen per les seves impressionants creacions. Aquests són alguns llocs que només vèiem a través de la ficció:

Castell de Moulinsart (Les aventures de Tintín)

El capità Haddock és part substancial i substanciosa de les històries de l’famós periodista creat per Hergé. El seu amic, el seu confident, el seu soci i qui sap si alguna cosa més -hi ha teories a l’això-, Haddock és prototip de nou ric. De ser un ex mariner amb pensió i alcoholèmia va passar a ser tot un potentat amb castell heretat.

El cas és que diuen que Hergé s’inspirava en models reals per als seus dibuixos, com és fàcil endevinar pels seus dibuixos de cotxes, per exemple, amb Citröen com a protagonista absolut. Però a el cas, la mansió de Moulinsart de Haddock té també un model real al castell de Cheverny, a la regió francesa de Loire. Va ser en 1951, mentre Hergé estava ideant i traçant una aventura titulada El tresor de Rackham el Roig, quan va trobar un fullet turístic en el qual apareixia aquesta mansió de 1620.

L’autor va copiar l’estructura simplificant. A aquest ha arribat la identificació que, en l’actualitat, a Cheverny ha una exposició permanent dedicada a el món de Tintín.

 

Bolsón Tancat, a la Comarca (El Senyor dels Anells, El Hobbit)

Pots creure-t’ho o no però aquestes casetes de mida petita pulcrament integrades als turons existeixen i en realitat es diu ‘Hobbiton’ a Matamata, un petit llogaret rural de Nova Zelanda on la producció d’El Senyor dels Anells va tenir l’encert de situar turons del llogaret dels Hobbits.

Pot estranyar el color verd intens i certament irreal de la gespa, però és el color característic de nombrosos paratges naturals en les antípodes, On es troba? És part de l’districte de Matamata-Piako.

 

Les muntanyes de Halleluyah, al Pandora d’Avatar

Molts paisatges de Pandora en la pel·lícula de James Cameron ens dajaron amb la boca oberta i la sensació certa que allò només era a la cap de l’cineasta i els tècnics d’efectes especials del seu ‘peli’. Entre aquests paisatges ideals estaven aquelles muntanyes sobre les que planejaven un munt de criatures fantàstiques i es lliuraven cruels batalles.

Doncs bé, existeixen i són a la Xina. Estem parlant de Parc Nacional Zhangjiajie, situat a prop de la ciutat de Zhangjiajie, a la província de Hunan. Allà es pot podem gaudir dels bells paisatges amb elevacions naturals que per culpa de l’erosió de el gel durant milers d’anys han adquirit forma de pilars.

Un d’aquests 3.000 pilars, denominat Southern Sky Column, va ser renombrado fa un any com muntanya Avatar Hallelujah, en una maniobra de màrqueting per associar-lo amb la taquillera pel·lícula Avatar. El que parlàvem de l’avidesa pel dòlar. En aquest cas, justificat

 

Christ Church a la Universitat d’Oxford

Al menjador de Hogwarts transcorre bona part de la trama de la sèrie de ‘pelis’ de Harry Potter, sobretot el que té a veure amb els enfrontaments verbals d’Harry amb alguns dels seus enemics aferrissats. Però, on dent està aquest menjador? ¿És un decorat ?. no, és real i pertany a un dels colleges més grans que constitueixen la Universitat d’Oxford a Anglaterra. El Christ Church, que a més és l’església catedral de la Diòcesi d’Oxford, anomenada Christ Church Catedral, Oxford. I ull que no és qualsevol facultat, no. Per tradició és el college més aristocràtic d’Oxford.

Ha produït tretze Primers Ministres, i no només ha prestat la seva imatge a Harry Potter, sinó que és l’emplaçament de les novel·les Brideshead Revisited d’Evelyn Waugh, a si com d’Alícia al País de les Meravelles de Lewis Carroll.

La mansió Razor

En tota la sèrie d’Iron Man es nota que el superheroi viu envoltat d’alta tecnologia, inclosa, per descomptat, la seva pròpia casa. El cas és que si el nostre protagonista, Tony Stark, arribés des de la ficció per viure entre nosaltres, no li seria impossible identificar on es troba el seu refugi, sobretot si s’acosta a EUA

La mansió Razón, a La Joya, Califòrnia és una impressionant finca de de 4.000 metres quadrats construïda el 2007 i projectada per l’arquitecte Wallace Cunningham com a part inseparable de la muntanya en la qual està literalment enclavada. Dins de l’estatge Iron man tindria a la seva disposició quatre dormitoris, sis banys, un teatre circular, ascensor de vidre, garatge subterrani i un gimnàs al terrat, amb diverses piscines infinites.

Així podria estar en forma, per supuesto.Es veritat que no s’ajusta a l’adreça que apareix en les pel·lícules i que la semblança no és mil·limètrica, però no són pocs els fans de la sèrie de Marvel que veuen entre les dues finques semblants més que raonables.

 

Hotel Bristol a Karlovy Vary


Wes Anderson va situar al Gran Hotel Budapest a la part alta d’una serralada escarpada. La història d’aquesta ‘peli’ té lloc a Centreeuropa a la fi de 1920 i explica la història el Sr. Gustavo, tot un caràcter que treballa com a recepcionista de l’hotel i que és l’ànima de l’negoci. La història és divertida, tendres i triomfadora com va quedar palès amb les seves tres nominacions als Oscar Millor Pel·lícula, Millor Director i Millor Guió Original i els seus premis Bafta i Globus d’Or. Però, és el Gran Hotel Budapest real?

Sembla que sí, o al menys s’assembla sospitosament molt a un altre hotel real, en aquest cas l’Hotel Bristol de Karlovy Vary a la República Txeca. Parlem d’una ciutat balneari situada a l’oest de Bohèmia. Una ciutat que al segle 19, Karlovy Vary es va convertir en una destinació turística molt popular, sobretot conegut per les celebritats internacionals que la visitaven per prendre les aigües en els seus famosos balnearis i hotels.

 

Els Simpson viuen a Springfield, EUA

Els Simpson viuen a Springfield, EUA, però és que al país de les barres i estrelles hi ha vint ciutats amb aquest nom. Només … ..Però, alguna d’elles correspon a la de la sèrie? Hi ha opinions i presumptes certeses per a tots els gustos. Així, hi ha qui assegura que el Springfield de ficció és una metàfora de la típica ciutat americana. Però molts pensen que sí s’inspira en una ciutat real i no només això, sinó que diuen haver-la trobat.

On? Al Springfield d’Oregon. El primer que plantegen és que en un capítol apareix la muntanya Widow ‘s Peak, que existeix en aquest estat. I, a més, Matt Groening, el creador de la sèrie, va néixer a Oregon. Tria la teva teoria.